Tomra vant valget

Mens Gerhard Schröder feiret valgseieren i Tyskland, jublet de Tomra-ansatte. Gjenvalget av Schröder kan gi Asker-bedriften inntekter på tre- fire milliarder kroner de neste to- tre åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men det spratt ingen korker i Asker i går - champagnen står fortsatt til kjøling. Det var ikke engang bløtkakefest hos den norske pantespesialisten, forteller adm.dir. Erik Thorsen til Dagbladet.

- Vi kan ikke feire på forskudd. Dette er ikke i boks ennå, selv om valgutfallet var det best tenkelige for oss, sier Erik Thorsen.

Kjepper i hjula

Tomra er verdensledende på automater for returpant, og har lenge stått klar til å erobre Tyskland. Den tyske miljøvernministeren Jürgen Trittin har satt 1. januar 2003 som frist for innføring av pant på engangsemballasje.

Men selv om politikerne har bestemt seg, er det fortsatt juridiske hindringer. Motstanderne av panteordningen er først og fremst dagligvarekjedene og bryggeriene.

De har satt i gang en endeløs rekke av rettssaker for å stikke kjepper i hjulene for panteordningen.

- Miljøvernministeren har sagt 1. januar, men om dette holder er det vanskelig å si. Det er mange saker som skal avgjøres i rettsapparatet, og motstanderne driver en ren uthalingstaktikk, sier Thorsen til Dagbladet.

Milliardgevinst

Gjenvalget av Schröder øker sjansene for at Tyskland innfører den omstridte panten på bokser og annen drikkeemballasje. Mens sosialdemokratene gikk tilbake, sikrer framgangen for De grønne fortsatt optimisme i Asker-bedriften.

De grønne har nemlig vært en pådriver for å innføre panten. Tomra håper innføring av pant på engangsemballasje i det tyske markedet skal gi milliardinntekter.

- Vi er startklare, og politisk avtegner det seg nå en klar og stødig kurs framover, sier Erik Thorsen til Dagbladet.

Jo-jo på børsen

Kursen på Tomra-aksjen har svingt i takt med de politiske signalene fra Tyskland. Etter at Schröders valgseier var klar, spratt den opp over ti prosent på Oslo Børs i går. Men oppgangen ble bare to prosent ved børsslutt.

Dette viser at det fortsatt er usikkerhet omkring Tomras Tysklands-tokt.

  • Tomras hovedkontor ligger i Asker, hvor 260 av bedriftens ansatte jobber. Selskapet er representert i 40 land. Verden over er det totalt 1500 ansatte i Tomra.
JUBLET: Gerhard Schröder setter tomlene i været etter at valgseieren er i boks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer