Tomras tyske nederlag

Ny, tysk pantelov ble ikke vedtatt. Tomra må vente lenger på fullt innpass i det tyske markedet. Aksjen faller nærmere 20 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstemningen i det tyske Forbundsrådet om en ny pantelov endte ikke til Tomras gunst. Aksjekursen i Tomra faller dramatisk, og er i skrivende stund på 126 kroner.

Det forelå etter det Finanskanalen.no forstår tre alternativer for Forbundsrådet:

Frivillighet: Et alternativt lovforslag som er fremmet av delstatene Bayern, Rheinland-Pfalz og Hessen, og som innebærer en frivillig gjenvinningsordning - en offentlig 'kontrakt' - som skal legge press på industri og forbrukere for å unngå panteplikt. Dette er den verste løsningen for Tomra.

Eksisterende lov: Dersom ingen av de foreliggende forslag blir vedtatt, trer den eksisterende loven i kraft. Den er i og for seg posistiv for Tomra, etttersom den både innebærer at pant i et visst omfang blir lovfestet, og at det sannsynligvis vil utløse en ny runde med forslag om skjerpet panteplikt. Dette kan anses som den nest beste løsningen.

Ny pantelov: Den foreslåtte panteloven fra miljøvernminister Trittin vil utløse et gigantmarked for Tomras panteløsninger, og er utvilsomt den beste løsningen for Tomra.

Miljøvernminister Trittin avviste under debatten i Forbundsrådet det alternative lovforslag, og gjentok at det allerede foreligger en pantelov som er vedtatt, og som vil trå i kraft etter et halvt år. Denne loven fritar cola-bokser fra panteplikt, men ikke øl, vin og mineralvann, minnet Trittin om, og påpeker at dette ikke fremmer tysk vinproduksjon, men styrker konkurrentene.

Hverken regjeringens lovforslag eller alternativet fikk flertall. Dermed trer den eksisterende loven i kraft. For Tomra er den positiv i den forstand at det blir pant av et visst omfang.

Samtidig kan den eksisterende loven fremstå som en midlertidig løsning. Det begrenser naturlig nok investeringsviljen hos potensielle kunder.