Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toms Facebook-video deles i rekordfart: Ingen tør å si noe, i frykt for å bli kalt rasist

Sett av over to millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nok en gang å ha opplevd at mennesker med en annen etnisk bakgrunn trekker rasismekortet, så danske Tom Andkjær seg lei og valgte å ta et oppgjør på Facebook.

Mandag la han ut en video på sin Facebook-profil hvor han tar opp debatten.

Videoen har på kort tid blitt sett av over to millioner og delt nærmerer 45 000 ganger.

• Se videoen som skaper debatt øverst i saken!

- Jeg har fått nok av små grupper med annen etnisk bakgrunn som lager bråk. Og når de skal stå til ansvar for deres handlinger, gjemmer de seg bak hudfarge eller religion og trekker rasismekortet, skriver Andkjær i en epost til Dagbladet.

Han mener det er typisk å dra fram rasisme når man ønsker å ødelegge en saklig og seriøs diskusjon om et viktig tema.

Andkjær er adoptert fra Brasil. Han bor i Kolding i Danmark sammen med sin kone og to barn, hvor han også jobber som foredragsholder, forfatter og blogger. Han har tidligere deltatt i Melodi Grand Prix for Danmark.

Bakgrunnen for det hele var en hendelse der fem gutter med innvandrerbakgrunn i 16-19-årsalderen sneik i køen ved et kjøpesenter i Kolding.

Andkjær skal ha bedt dem pent om å gå bak i køen. Det resulterte i at guttene kom med utsagn som «fuck deg», «apekatt» og «kom her, så skal jeg banke deg».

- Ingen av de andre i køen reagerte, men etterpå var det mange som takket meg for at jeg reagerte, sier Andkjær til Dagbladet.

Tom ønsker å ta debatten og forteller til Dagbladet at dansker har et problem, for ingen tør å stå opp og gi beskjed i situasjoner de er redde for å bli kalt rasister.

Selv har han bodd i Danmark i 46 år og sier han aldri har opplevd rasisme.

- Jeg har møtt folk som er negative til min hudfarge, men i 99 prosent av tilfellene er dette mennesker som reagerer negativt på folk de mener ikke passer inn i verdensbildet - som overvektige, eller rødhårete. Men det er ikke rasisme, det er dumhet. Det er en stor forskjell, sier han.

Hele Norges coronakart