- Tomt Cruise?

I dag kommer ukens andre børsnotering. Gjør klart for Fast, som nesten bare eies av innsidere. Senere i dag kommer RCL-konkurrenten Carnival Cruises med resultat. Følg ellers med Tomra, Ekornes og Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren står for døra og de første aktørene har allerede stukket på ferie. Men det ser ikke ut til at sommeren blir noen stille periode. I aksjemarkedet skjer det masse om dagen. Det meste negativt, men episoder av lysglimt forekommer.

Mandag gikk Statoil på børs med god hjelp fra sine tilretteleggere Morgan Stanley og UBS Warburg som har plukket opp det som har blitt solgt rett i etterkant av emisjonen. I går syntes salsgspresset å ha gitt seg noe, selv om den nyfødte fortsatt trenger hjelp.

Samme hjelp fra neppe Fast Search & Transfer når den kommer på børs i dag. Men den trenger aksjen heller ikke. Det er nemlig knapt noen som eier aksjen og derfor kan selge den. Nesten 90 prosent at selskapet er kontrollert av innsidere, noe som gjør det forholdsvis enkelt å styre kursen der man vil.

Det er nesten rart at Oslo Børs tar opp en aksje som langt på vei er så kontrollert av innsidere og som har så dårlig finansiell styrke og resultatutsikter. Uten tilretteleggere og med selvskrevet prospekt dukker altså nok et Fussel/Keith-selskap på Oslo Børs. Nå blir det nok lettere for selskapet å hente penger når kassen neste gang går tom. I vinterens emisjon var det nesten utelukkende innsiderne som endte opp med å tegne seg.

Finanskanalen har lest og analysert prospektet til Fast. Konklusjonen er soleklar: Dette er et selskap du får til fjorårets internettprising. Aksjen er grovt overpriset, men med så få aksjer på uavhengige hender utelukker vi ikke at de smarte finansmennene bak selskapet klarer å trykke på de rette knappene for å få lokket ut noen positive analyser. De klarte det jo da Fast var verd titalls milliarder kroner, så hvorfor ikke nå også. Kursen går sikkert opp i dag, men på mellomlang sikt vil realitetene prises inn i Fast også.

Følg eller med cruisesektoren. Her kan det også bli snakk om å prise inn realitetene. Markedet er svært spent på hvordan det går i cruisebransjen. Det har vært og er fortsatt massiv tilbudsøkning av nye senger i bransjen samtidig som amerikansk økonomi har svekket seg. Til nå ha cruiserederiene klart å fylle opp plassene blant annet gjennom rabattering. Men spørsmålet er om dette har tiltatt og om bestillingene komme like tett som tidligere i år. Carnival kommer med tall i 14-tiden i dag med presentasjon klokken 17.00 norsk tid. Da vil RCL flytte seg betydelig den ene eller andre vei.

Følg også med Ekornes. De fleste møbelprodusentene i USA har nå vært ute med resultatvarsel for andre kvartal. I går kom Bassett Furniture Industries med sitt. Ettersom det var en av de siste selskapene som kom med resultatvarsel tolker mange dette som om bunnen er nådd. For Ekornes sitt vedkommende har ikke salget i USA vært veldig korrelert med det generelle markedet, men mer ut fra egen markedsinnsats. Den sterke dollaren kan dessuten ha hjulpet importerte møbler i konkurransen med innenlandsk produserte møbler. Ekornes har vel 20 prosent av salget sitt i USA.

Følg ogsp med Tomra. Det hersker stadig mer forvirring om hva som skjer med lov om pant på engangsemballasje i Tyskland. Avstemningen ser ut til å bli den 13. juli i stedet for i morgen, og signalene fra delstatene er blandede. Det er mye som tyder på at regjeringens forslag har et flertall mot seg, men det betyr ikke at regjeringen taper når saken kommer opp til avstemning. Følg med utover dagen. Finanskanalen vil bringe de ferskeste utspillene fra Tyskland gjennom dagen

Det er i ferd med å utvikle seg er pussig situasjon rundt Telenor. Selskapet kjemper en kamp om en plass i det nordiske telemarkedet. Samtidig krangler regjeringen om hvem som skal bli ny styreformann i selskapet, mens konsernsjef Tormod Hermansen krangler med børsdirektør Sven Arild Andersen om hva den norske børsen egentlig er. Med aksjer som Fast og Opticom på børs har Hermansen noen gode argumenter for sin påstand om en innside-børs.

Eneste fornuftige løsning for Telenor set ut til å være at Hermansen blir styreformann for at Telenor, som fortsatt sterkt statseid, skal kunne håndtere uberegnelige politikere, mens en internasjonal telekom-topp overtar det administrative ansvaret. I et ventende hav av havarerte, mindre telekomselskaper gjelder det å holde skipet rett og plukke opp det vrakgodset som flyter forbi. Til den jobben trenger man ikke Bjørn Rune Gjelsten som styreformann.

Det kan bli fortsatt fokus på telekom i dagens aksjemarked. I utlandet venter man konkursras for mange av de små selskapene. De klarer åpenbart ikke det investeringsnivået som det er lagt opp til og har dermed stanset alle bestillinger fra utstyrsleverandørene. I går var det utstyrsleverandøren Tellabs sin tur til å fortelle nettopp denne historien. Slike resultatvarsler ser fortsatt ut til å plage Eltek-kursen. Også Nera er til en viss grad berørt av uroen.

Det var pen oppgang på Asia-børsene i dag i kjølvannet av den sterke sluttspurten på Wall Street igår. Se derfor ikke bort fra at markedet kan åpne i en mer optimistisk tone her hjemme også.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.