KAMP OM PLASSENE:  Kamp om plassene på Gare du Nord i går kveld om plass på Eurostar-toget under Den engelske kanal til London. Pr. lørdag morgen er det ingen ledeige plasser før mandag. FOTO: CHARLES PLATIAU, REUTERS/SCANPIX.
KAMP OM PLASSENE: Kamp om plassene på Gare du Nord i går kveld om plass på Eurostar-toget under Den engelske kanal til London. Pr. lørdag morgen er det ingen ledeige plasser før mandag. FOTO: CHARLES PLATIAU, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Tomt for fly over Europa

Avinor informerer klokka 09 om norske flyplasser i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mesteparten av luftrommet over Europa var fredag tomt for fly, og det er ingen tegn til at vulkanutbruddet på Island skal gi seg med det første.


I dag ved 09-tiden kommer Avinor med ny informasjon om hva som skjer på norske flyplasser i dag. 

Det er klart at Gardermoen ikke åpner for tidligst søndag.

Den enorme askeskyen spredte seg videre sørøstover og nådde fredag kveld fram til Bulgaria, Nord-Italia og utkanten av Moskva.

Skyen stanset reiseplanene til millioner av mennesker, ikke bare i Europa, men også i Amerika og Asia, mens flyselskapene ifølge IATA taper rundt 200 millioner dollar for hver dag flyforbudet fortsetter.

Til sammen ble 16.000 flyavganger i Europa innstilt fredag av de normalt 28.000 flyavgangene, mens folk sloss for å skaffe seg alternative reisemåter.Fullt på tog og ferjerMen på mange tog i Europa, inkludert Eurostar-toget under Den engelske kanal, er det ingen ledige seter før mandag, og også ferjene er fullbooket.


Lavprisselskapet Ryanair kansellerer alle avganger fram til mandag for at ikke passasjerene skal gjøre seg falske forhåpninger om å få fly i løpet av helgen.

SAS, Lufthansa og Air-Berlin er blant flyselskapene som har innstilt alle avganger inntil flyforbudet blir opphevet igjen.

Verste siden krigen

De fleste av kontinentets flyplasser er stengt minst til lørdag ettermiddag eller kveld, og ekspertene sier at forstyrrelsene vil vare langt ut i neste uke, uansett hva som skjer på Island, og kanskje i månedsvis om utbruddet ikke gir seg.

Alle de tre største flyplassene i Europa - Londons Heathrow, Paris Charles de Gaulle og Frankfurt, er stengt, og fredag kveld stengte også München.

Flyplasser i Skottland og Irland ble imidlertid åpnet fredag, og kunne ta imot noen fly fra Nord-Amerika og tre fly fra Island med grupper av skoleelever som hadde vært på ekskursjon og var blitt sittende fast i Reykjavik. Lørdag stengte flyplassene igjen fordi forholdene ble verre igjen.

I Norge er luftrommet i Sør-Norge stengt, og Gardermoen åpner ikke før tidligst søndag. Det var en åpning noen timer til og fra Værnes og nordover til Tromsø fredag, men svært få var med i de få flyene som gikk

SAS sendte ut permitteringsvarsel for 2.500 ansatte, og Norwegian vurderer det samme.

Politikere strandet

Den omfattende stengningen av luftrommet har forstyrret reiseplanene til politikere og artister like mye som vanlige mennesker.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel satt fredag fast i Lisboa, mens Portugals president Anibal Cavaco Silva var strandet i Praha, og mange andre lette etter bil- eller togtransport for å komme hjem eller rekke viktige møter.

Merkels forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg satt strandet i Istanbul etter en reise til Afghanistan. De fem sårede soldatene han hadde med seg i flyet, ble lagt inn på sykehus i Istanbul mens de venter.

Statsminister Jens Stoltenberg var fredag på vei til Norge i bil etter at han kom seg med fly til Madrid og deretter til Basel etter sin reise til Washington.

Kong Harald og dronning Sonia kjørte egne biler fra Oslo for å rekke fram til gallamiddagen for dronning Margrethe i København fredag kveld.

Begravelse går sin gang

Begravelsen til Polens president Lech Kaczynski går sin gang etter familiens ønske, selv om mange gjester, blant dem Barack Obama og Dmitrij Medvedev, neppe rekker fram etter at alle polske flyplasser stengte.

Estlands statsminister Andrus Ansip gjorde seg klar til en 18 timer lang biltur de 1.300 kilometerne fra Tallinn til Krakow, mens den polske presidenten i EU-parlamentet, Jerzy Buzek, har dekket en tilsvarende distanse fra Brussel.


Både Tsjekkias president Václav Klaus og hans slovakiske kollega Ivan Gasparovic reiser også med tog og bil til Krakow.

Monty Python-komikeren John Cleese måtte ut med 30.000 kroner for taxi til Brussel og tog videre til London etter et opptak med Fredrik Skavlan i Oslo.


Venter på KatlaPå Island er det ikke tegn til at utbruddet under Eyjafjallajökull skal gi seg, og mange frykter nå at den mye større og farligere vulkanen Katla skal bryte ut.


Fredag var det nye oversvømmelser fra smeltingen av isbreen, mens det la seg at tjukt grått askelag på områdene rundt utbruddet. (NTB-AFP-Reuters).