SISTE DOSE MOTGIFT:  Hundeeier Finn Bjerke berget livet til sin venn Buddy for 10 000 kroner. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
SISTE DOSE MOTGIFT: Hundeeier Finn Bjerke berget livet til sin venn Buddy for 10 000 kroner. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.Vis mer

Tomt for motgift foran den store hoggormsommeren

Apotekene hamstrer - nødhjelp på vei fra Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjelden har ryktene om hoggorm-observasjoner i Sør-Norge løpt raskere enn denne våren.

Og aldri tidligere har apotekene sikret seg mer motgift mot bitt fra landets eneste giftige slange enn i år.

Rykende ferske tall som Statens legemiddelverk har innhentet fra Apotekerforeningen viser at apotekene i god tid før St. Hans har kjøpt dobbelt så mye serum som i hele 2013 og i hele 2012.

Det gjelder oss tobeinte.

Til over denne helgen bør du holde hunden og andre kjæledyr unna hoggormsteder i skog og mark. Det er tomt for motgift over hele landet.
Ingen dødsfall
- Situasjonen er spesiell, men det er lyspunkter de hoggormredde. Jeg kan ikke komme på et eneste tilfelle i moderne tid der mennesker har dødd av hoggormbitt her i landet. Og jeg anbefaler turgåere å holde hunden i bånd. Da snuser de i alle fall ikke opp hoggorm helt for egen nese, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Det var akkurat det blandingshunden Buddy (8) gjorde på tur med sin matfar i Fredrikstad sist lørdag.

Hoggormen som kom glidende over over turstien i solsteiken, svarte med å bite Buddy i snuta.

Hunden hovnet opp umiddelbart og «far» Finn Bjerke dro rett til et helgebemannet dyrehospital.

Over 10 000 kroner
Ett døgn seinere kunne han hente en giftfri og glad kjæledegge - etter å ha kvittert ut en hospitalregning på 10 069 kroner.

- Han fikk god og profesjonell behandling. Han fikk like god behandling som om han skulle vært et menneske. Jeg klager ikke på regningen, men synes det er greit folk for vite at behandling for hoggormbitt kan koste så mye dersom hunden ikke er forsikret, sier Bjerke til Fredriksstad Blad.

I etterkant har han sjekket hundeforsikringer på kryss og tvers.

 HOGGORM-SOMMER:  Mild vinter og varm vår har utløst rekordmange observasjoner av hoggorm i Sør-Norge. Arkivfoto:Paul Kleiven, NTB Scanpix.
HOGGORM-SOMMER: Mild vinter og varm vår har utløst rekordmange observasjoner av hoggorm i Sør-Norge. Arkivfoto:Paul Kleiven, NTB Scanpix. Vis mer

- Det koster rundt 4 000 kroner i året å forsikre Buddy mot blant annet slike tilfeller. 

- Du må være professor i økonomi for å finne ut om det lønner seg, sier hundeier og psykologispesialist Finn Bjerke til Dagbladet.

Redning fra Polen
Etter Buddys behandling for livstruende hoggormbitt, har det vært tomt for hundeserum over hele landet.

Det er Apotek 1 som har importert det eneste tilgjengelige serumet beregnet for hund som er bitt av hoggorm.

Kommunikasjonssjef Hilde Ariansen forteller at problemet oppsto for flere måneder siden.

- Da ble vi varslet av produsenten i Zagreb i Kroatia at de trappet ned produksjonen og ikke lenger hadde noe å selge til Norge. Siden da har våre fagfolk nærmest markedet for å finne noe annet.

- Og først denne uka har vi funnet en produsent som lager tilsvarende medisin - i Polen. Den har kommet til oss nå, vi sender ut til apotekene fredag, og da vil veterinærene få nye forsyninger over helgen, sier Ariansen til Dagbladet, helt i starten av den store hoggormsommeren.