NYE LEGEMIDLER - NYE RUTINER: Kirurgiske inngrep uten det vanlige, smertestillende middelet skaper usikkerhet om operasjonskøer i sommer og høst på sykehus over hele landet - her fra operasjonsstue på St. Olavs Hospital i Trondheim. Illustrasjonsfoto:  Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
NYE LEGEMIDLER - NYE RUTINER: Kirurgiske inngrep uten det vanlige, smertestillende middelet skaper usikkerhet om operasjonskøer i sommer og høst på sykehus over hele landet - her fra operasjonsstue på St. Olavs Hospital i Trondheim. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.Vis mer

Tomt for smertestillende - operasjoner kan bli utsatt ved sykehus over hele landet

Kan ikke planlegge for når pasientene våkner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pasienter over hele landet som venter på dagkirurgi eller mer omfattende inngrep, risikerer å måtte vente lengre i operasjonskø enn sykehusene.har gitt signal om.

Og mange som allerede har fått time, risikerer å få beskjed om at operasjonen blir utsatt.

Årsak: norske sykehus og apotek er i ferd med å gå tomme for den mest brukte smertestillende medisinen, som brukes under operasjoner ved alle sykehus.

Og årsaken til det igjen: den dominerende fabrikken i Italia har hatt produksjonsproblemer i flere måneder, som legemiddelgiganten GlaxoSmithKline ikke har funnet ut av.

Det var Fædrelandsvennen i Kristiansand som først fortalte om den landsomfattende situasjonen etter at fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus hadde orientert styret for sykehuset onsdag.

Om tre-fire uker

Han anslår at sykehus-Norge kan gå tom om tre-fire uker for den kortidsvirkende smertestillende medisinen Ultiva, som er basert på virkestoffet remifentanil.

- Nå går vi inn i lavsesong på sykehuset, men fra august vil vi virkelig komme til å merke forsinkelsene, sier Engstrand til avisa.

Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk bekrefter - og utdyper situasjonen:

- De første meldingene om problemene ved fabrikken i Italia kom tidligere i vår, og produsenten kan ennå ikke garantere at dette bedøvelsesmiddelet har samme kvaliteter som det har hatt lenge. Det har vært i bruk på norske sykehus i mange år, sier Madsen til Dagbladet.

Fordeler resten

Sykehusene må vurdere å fordele lagerbeholdningen av Ultiva slik at de pasientene som trenger det mest får denne medisinen.

Statens legemiddelverk har samtidig «åpnet alle kraner» for import av andre smertestillende stoffer - foreløpig fram til 1. september i år.

Men alternativene er såkalt langtidsvirkende smertestillende medisin.

Det er der forskjellen ligger - og som skaper problemer for logistikken på norske operasjonsstuer.

Pasientene merker ikke noe

- La meg sterkt understreke at pasienter ikke vil merke noen forskjell med andre godkjente stoffer. Men bedøvelsesmidlet som lagrene nå er i ferd med å gå tomme for, går ut av pasientens kropp i løpet av noen minutter etter operasjonen. Med de andre midlene går det alt fra en time til flere timer etter operasjonen, forklarer Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Og slike variasjoner gjør at sykehusene får problemer med å planlegge operasjoner. Nyopererte pasienter blir normalt ikke overført til andre poster før de har «våknet».

- Har denne situasjonen oppstått fordi en produsent har rettigheter som eneleverandør av korttidsvirkende smertestillende ?

- Nei, men denne fabrikken i Italia er størst på produksjon av slike midler. Det er også mindre produsenter, men de kan ikke på kort varsel øke produksjonen for å kompensere for den store, forklarer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen på forenklet vis.

-