Tomt for sprit

Markedet for illegal smugling av sprit til Norge er knusktørt etter metanoldøden i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollvesenet beslaglegger ikke lenger smuglersprit som kommer fra organisert spritsmugling.

I januar tok tollerne til sammen 11 - elleve - liter sprit med et alkoholinnhold på over 60 prosent. Situasjonen er den samme i februar. Bare i januar i fjor ble det beslaglagt hele 25000 liter 96 prosent smuglersprit ved grensa.

Avdelingsdirektør Roy Skårslette i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet forteller til Dagbladet at situasjonen er historisk.

Skremt av metanol

- Dette har aldri skjedd før. Vi mener grunnen er metanolsaken, sier Skårslette.

Avdelingsdirektøren tror at problemet for smuglerne er at det ikke er noen som spør etter smuglersprit styrke 96 prosent.

Bunnen har fullstendig falt ut av markedet etter de mange tragiske dødsfallene i fjor høst.

- Spritsmuglerne er avhengige av å få solgt spriten raskt når de først har fått varene inn i landet. Når ingen vil kjøpe, forblir sprit i utlandet inntil situasjonen endrer seg, sier Skårslette.

Tålmodig

Avdelingssjefen sier at etaten ikke er mindre aktiv med å utføre kontroll.

- Hvis det hadde forekommet, mener jeg vi skulle ha klart å avdekke en del planlagt spritsmugling i denne perioden, sier Skårslette.

Tørt som en ørken

En storsmugler, som i mange år har levd av illegal spritimport, sier til Dagbladet at han kan underskrive på Skårslettes opplysninger om et tørt marked.

- Dette er verre enn en ørken. Markedet har tørket fullstendig ut. Jeg ser heller ikke lys i tunnelen. Situasjonen er ny for oss alle.