Tømte banken for 1,7 milliarder

Pengene forsvant sammen med sikkerhetsvaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no): Da de bankansatte kom på jobb Dar Es Salaam-banken onsdag morgen, stod døra åpen og hvelvet tomt. I løpet av natten hadde tyver tømt banken for 300 millioner dollar – eller ca 1,6 milliarder kroner – fra en bank i Irak, melder Reuters.

Det er trolig de tre sikkerhetsvaktene som jobbet ved den private banken i Karrada-distriktet i Bagdad, som har stukket av med pengene.

Sikkerhetsvaktene, som normalt sov i banken om natten, var da borte sammen med pengene. Det er det største tyveriet i det krigsherjede landet siden amerikanske styrker invaderte i 2003.

Kun kontanter

Helt siden USA invaderte Irak, har de fleste pengetransaksjoner skjedd i kontanter ettersom det er begrensede muligheter for å overføre penger gjennom banksystemer eller andre finansielle institusjoner.

En talsmann for banken sier det også ble tatt 220 millioner irakiske dinarer, som tilsvarer cirka en million norske kroner.

Ingen vet sikkert hvorfor det var så mye penger i banken, men Karrada-distriktet er et knutepunkt økonomisk i Bagdad.

Finans- og innenriksministeren varsler at de vil nedsette en kommisjon som skal undersøke tyveriet.

DAR ES SALAAM: Politi holder vakt utenfor banken som ble ranet i Bagdad torsdag. Tyver fikk med seg 1,6 milliarder kroner, som er det største tyveriet i Irak siden innvasjonen i 2003. Foto: SCANPIX/AP/Adil al-Khazali)
DAR ES SALAAM: Politi holder vakt utenfor banken som ble ranet i Bagdad torsdag. Tyver fikk med seg 1,6 milliarder kroner, som er det største tyveriet i Irak siden innvasjonen i 2003. Foto: SCANPIX/AP/Adil al-Khazali) Vis mer

Nedslående rapport

Tyveriet skjer samme dag som Bush-administrasjonen la frem en rapport som viser at bare åtte av 18 delmål er nådd i Irak. Det er bare begrensede militære og politiske fremskritt mot et demokratisk samfunn, og landet er langt fra å stå på egne ben ennå.

Rapporten vil bli avgjørende for USAs fremtid i Irak, og vil ha mye å si for hvorvidt de amerikanske soldatene blir værende i landet. Støtten i USA for at de amerikanske styrkene skal bli værende i Irak synker stadig.

Rapporten viser også at det er særlig på områder som dreier seg om å bringe sammen stridende grupper det skorter det på, og det er fremdeles store skjevheter i fordeling av oljeinntektene. Bush sa likevel på torsdag at han tror på en seier i krigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer