Tømte banken

NEW YORK (Dagbladet): Den 16. oktober, ni dager etter at bombekrigen startet, troppet mulla Ghulagha opp i Kandahar-filialen til Afghanistans sentralbank og rensket den for kontanter. Pengene bar han med seg i en 100 kilos melsekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dokumentasjonen var en sjekk undertegnet av mulla Ghulaghas sjef, mulla Mohammed Omar. Deretter låste daværende filialsjef Abdul Samad bankens dører.

- Det var ingen penger igjen i banken etter det. Så slengte han den digre melsekken inn i sin ventende Toyota Land Cruiser, sier visebanksjef Abdul Quadez til avisa The Washington Post.

Mye å drasse på

Dollarsedlene fra raidet i Kandahar-filialen var det minste problemet, selv om de utgjorde det største beløpet, nemlig 3488222 dollar i 100, 50 og 20-sedler. Den mest plasskrevende seddelbunken var de 93 millioner pakistanske rupier der den største seddelen er 1000 rupier.

Melsekken med seddelbunkene er en diger bør å dra med seg for en som nå angivelig flykter rundt i fjellene på motorsykkel og esel, slik enkelte rapporter hevder at mulla Omar nå gjør mens amerikanske bombefly og overvåkingsfly sirkler på himmelen.

The Washington Post siterer opplysninger om at Omar flyktet med så mye som 1 milliard kroner i dollar, rupier og den nesten verdiløse afghani. I oktober sto afghanimynten i 60000 mot 1 dollar. Den største seddelen som er trykket, er valøren 10000. Seks slike sedler utgjør altså en dollar. Selv en mindre bestikkelse betalt i afghani vil kreve transport med trillebår.

Troverdig

Opplysningene om raidet på Kandahar-filialen der mulla Ghulagha fikk med seg 50 millioner kroner, gjør det mer troverdig at mulla Omar er på flukt med nok penger til å kjøpe seg fritt leide og opphold.

Private penger

Den nåværende banksjefen i Kandahar, Fazli Ahmad, sier at «uttaket» den 16. oktober var Talibans «offisielle midler». Fortjenesten fra opiumsalg og donasjoner fra Saudi-Arabia og Pakistan ble ikke kanalisert gjennom bankene.

- Det var deres private penger som de ikke brakte hit, sier banksjef Ahmad.

Pengebudet mulla Ghulaga sa at han skulle bruke pengene til å betale afghanske tjenestemenn fra mulla Omars hus fordi banken kom til å bli bombet ganske snart.

Da mulla Omar tok over i Afghanistan, betalte han folk med kontanter fra et pengeskrin i blikk som sto ved siden av ham. Etter hvert kom det et skrin til som ble brukt til å oppbevare dollarbeløpene, forteller journalisten Ahmed Rashid i boka «Taliban».

Men pengene som ble «hevet» den 16. oktober har ingen sett noe mer til.

- Ingen fikk jo lov til å nærme seg mulla Omars hus, sier Fazli Ahmad til The Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer