Tømte bosetting uten sammenstøt

Israelske soldater fullførte evakueringen av den jødiske bosettingen Gadid fredag uten å støte på den samme aggressive motstanden som dagen før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene startet operasjonen i Gadid tidlig fredag morgen. De måtte jobbe seg gjennom brennende barrikader, men møtte ingen voldelig motstand. Soldatene fjernet flere titall demonstranter som hadde barrikadert seg i en synagoge og på hustakene, men det kom ikke til noen sammenstøt.

Sharon forbannet

Den relativt smertefrie operasjonen i Gadid sto i skarp kontrast til de aggressive scenene som utspilte seg i bosettingene Neve Dekalim og Kfar Darom torsdag. Minst 41 politimenn og soldater og 17 sivile ble skadet i sammenstøtene, og rundt 50 ble pågrepet.

Israels statsminister Ariel Sharon sier han ble forbannet og opprørt over den voldelige motstanden, og sier opprørerne vil bli rettsforfulgt.

Sharon forteller at han først ble svært trist over å se TV-bildene fra evakueringen av Kfar Darom, men at tristheten ble snudd til sinne da han så hvordan bosetterne kastet flasker med giftig innhold og andre farlige gjenstander mot soldatene og politiet.

Tar pause

Siden starten av operasjonen onsdag har styrkene evakuert 17 av totalt 21 bosettinger på Gazastripen.

Nå skal soldatene ta en pause fram til søndag. Ifølge Israels kommandant for operasjonen, generalmajor Dan Harel, kommer de siste bosettingene til å være fullstendig tømt innen neste tirsdag, det vil si to uker før fristen.

I utkanten av den tømte bosettingen Kerem Atzmona startet israelske bulldosere allerede fredag med det første oppryddingsarbeidet. Israel planlegger å ødelegge alle bygningene i de evakuerte bosettingene, fjerne farlig avfall og overgi alt brukbart byggemateriale til palestinerne, slik at de kan bruke det til å bygge områdene opp igjen.

(ANB-AP)

<B>LITEN MOTSTAND: </B>Denne jødiske bosetteren i Gadid klamrer seg fast i bakken. Men de israelske soldatene fikk evakuert bosettingen uten sammenstøt.