Tomtefeste-farse

350 000 norske tomtefestere er hjelpeløse tilskuere til at hele tomtefesteloven har utviklet seg til en regelrett farse i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sannsynligvis vil det ikke bli klart om det blir noen ny tomtefestelov, og hvordan den eventuelt blir - før selve avstemningen i Stortingssalen er over tirsdag kveld i neste uke. Det er sjelden kost.

I går kveld innkalte regjeringspartiene Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre til pressekonferanse i Stortinget for å fortelle at de er enige - med hverandre!

De går nå bort fra forslaget de opprinnelig støttet. Regjeringens forslag vil nå i stedet bli fremmet av Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet er helt bastante på at de ikke vil gå med på noen løsning som gjør at festere skal få rett til å kjøpe tomtene hvor de har hus eller hytte. Noe de ville for et år siden. Senterpartiet vil slett ikke være med på å begrave hele festeinstituttet, mens SV vil gå lenger i å gi festerne rettigheter.

Dermed er det ikke flertall for noe forslag, og regjeringspartiene har slamret igjen døra for forhandlinger med Arbeiderpartiet.

Kom etter press

-  Dette er lovforslaget vi står sammen om. Videre forhandlinger med partiene på venstresida er nytteløse, sier saksordfører Finn K. Marthinsen (KrF). Saken skal endelig behandles i Stortingets justiskomité i dag. Det nye forslaget kom etter press fra Høyre, som mener grunneierne kom for dårlig ut med forslaget de selv var med på å legge fram for Stortinget. Men de tre partiene ville ikke være med på at dette blir mer og mer kaotisk og uklart.

-  Vi har vært enige hele tida, sa Høyres Carsten Dybevig - på pressekonferansen innkalt for å forklare at de var enige.

Ringte Bondevik

Tidligere i går ble saken løftet opp på høyeste politiske hold. Dagbladet kjenner til at Jens Stoltenberg tok kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik for å tilby Arbeiderpartiets støtte til regjeringens opprinnelige forslag. Men også dette falt på steingrunn.

Regjeringspartienes strategi er nå åpenbart å få Arbeiderpartiet til å støtte deres nye forslag, fordi det tross alt gir innløsningsrett - et viktig prinsipp for Arbeiderpartiet.

-  Vi vil nå innkalle representanter for festerne til et møte i Stortinget i dag for å finne ut hva de mener om det nye forslaget, så får vi lytte til råd, sier Knut Storberget (Ap). Han mener hele saken har utviklet seg på en uverdig måte.

REAGERER: Enkene Aase Holmen (85) og Randi Kristiansen (73) er avkrevd en årlig festeavgift som tilsvarer en måneds pensjon. Å bli selveiere for 350 000 kroner er heller ikke aktuelt for minstepensjonistene. Her står de foran Aases hus i grenda Prestebråtan i Krokstadelva.