IDYLL: Jan Erik Rivelsrud og Jan Rune Hetle vil utvikle tomter på Nordstrand, men får ikke med seg festerne. Foto:NTB Scanpix/Cornelius Poppe.
IDYLL: Jan Erik Rivelsrud og Jan Rune Hetle vil utvikle tomter på Nordstrand, men får ikke med seg festerne. Foto:NTB Scanpix/Cornelius Poppe.Vis mer

Tomtefestere sa nei til 50 mill. og gratis tomt

Seks av seks borettslag på Nordstrand har takket nei etter at grunneier Jan Erik Rivelsrud ville gi dem gratis tomter. Selv etter at han doblet pengegaven fra 150.000 til 300.000 pr. boligeier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det høres ut som en historie fra en annen planet, men etter at man har hørt tåredryppende historier om boligeiere som har fått festeavgiftene skrudd i været av grådige grunneiere, er situasjonen på Nordstrand i Oslo stikk motsatt.

Der står hotellarving Jan Erik Rivelsrud med lua i hånda og ber på sine knær om å få lov til å oppheve festekontrakten slik at boligeierne får eie sine egne tomter. Ikke nok med det – han tilbyr dem tomtene fullstendig gratis. I tillegg har han sukret pillen kraftig. Rivelsrud har tilbudt 150.000 kroner til hver boligeier i gave. Denne gaven er senere økt til hele 300.000 kroner.

Setter ned arbeidsgruppe

Likevel nekter boligeierne. Seks av seks boligsameier har nå stemt ned Rivelsruds forslag. De vil ikke ha selveiertomter, men beholde festetomtene inkludert de store friområde som de har leid i over 70 år. I dag betaler de 350.000 kroner i årlig festeavgift.

- Alle sameiene i Øvre Ljan Boliglag har avholdt ekstraordinære sameiemøter for å vurdere tilbudet fra Nobil (Rivelsrud red. anm.) Dette har vi gjort slik at vi sikrer lik behandling i alle sameier, og at alle seksjonseiere får avgi sin stemme på et tilbud som ville kunne bety mye for hver eier, sier styreleder Vibeke Midgaard i Øvre Ljan Boliglag til Finansavisen.

- Vi vil nå sette ned en arbeidsgruppe som skal ha som mandat å vurdere hvilke scenarier som er mulige. Ett alternativ er at vi fortsetter å feste. Et annet er å gå i diskusjon med Nobil, sier hun.

I tillegg til å ha rett til å feste eiendommen til evig tid sitter sameiene på et trumfkort i form av rett til å kjøpe ut tomten til 40 prosent av verdien. Denne taksten skal i så fall baseres på den bebyggelse som er på eiendommen i dag. Et eventuelt utviklingspotensial skal ikke tas hensyn til.

Men Rivelsrud og Hetle mener også å ha et ess i ermet gjennom en egenerklæring som boliglaget skrev i 1954 der de ila seg selv byggeforbud. Dermed mener de beboerne ikke kan utvikle eiendommen alene.

Kan feste til evig tid

Rivelsruds bakteppe i saken er at han sammen med Jan Rune Hetle kjøpte den totalt 131 mål store festeeiendommen på Nordstrand i Oslo. Ved å gi beboerne tomtene som naturlig omkranser eiendommene gratis med tillegg av et kontantvederlag, vil de stå igjen med 80 mål som kan utvikles i stor skala.

Totalt er det 178 boliger på den 131 mål store eiendommen. Øvre Ljan Boliglag, som representerer 167 boligeiere, fester 120 av målene.

- Vi er opptatt av å få minst mulig utbygging. Sameiene har rett til å feste tomten til evig tid, slik dagens tomtefesterett forholder seg. Slik det er nå ønsker sameiene ingen utbygging, eventuelt minst mulig, sier Midgaard.

Verste scenariet

- For mange boligeiere er salg og utbygging det verst mulige scenariet. Vi er opptatt av å ha en åpen prosess der alle sameiene står sammen.

- Noen vil mene at dere er grådige.

- Det forstår jeg ikke. Så langt har vi ingen mening om kontantvederlaget. Vi er opptatt av en ordentlig prosess og har ikke fokus på penger. Bomiljøet vil bli sterkt påvirket av en utbygging. Nobil har lagt opp til at det blir mange bygg, og noen relativt tett innpå. Ihvertfall sammenlignet med hvordan boligmiljøet er i dag. Det har ingen lyst til, sier Midgaard som presiserer at Nobil har vært lydhøre og gjort tilpasninger etter innspill fra sameiene.

Økt festeavgift

Rivelsrud og Hetle risikerer at deres kjempekjøp på Nordstrand ender med at de mottar skarve 350.000 kroner i festeavgift for en eiendom i Oslo som er perfekt for boligbygging og som er på størrelse med 20 fotballbaner.

Grunneierne har varslet at de vil kunne gjøre et engangsløft i festeavgiften ved avtalt oppjustering hvert 15. år, hvilket neste gang er i 2027 i henhold til festekontrakten.

- Det er det boliglagets standpunkt at en heving ikke kan skje før kontrakten løper ut i 2046, sier Midgaard.

Foreløpig baserer boliglaget seg på loven som tilsier 9.000 kroner i festeavgift pr. mål, hvilket tilsvarer nær 1,1 millioner kroner som deretter vil bli indeksregulert fra 2002 til 2046.

Andre økonominyheter:

Slik får du billige flybilletter
Får én milliard i kontanter etter tre storsalg