Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tomtekompromiss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget var ikke like kjekk i hatten da han torsdag ble intervjuet om den nye tomtefesteloven. Som opposisjonspolitiker gikk han energisk inn for at flest mulig tomtefestere skulle få kjøpe sin tomt og dermed tvinge grunneiere til å godta dette. Nå går regjeringen i praksis inn for at bare de som har permanent bolig på festet tomt skal få denne muligheten. Med to års mellomrom skal festere kunne fremme krav om å overta boligtomta til en definert pris.

Slik er ikke situasjonen for folk som eier hytte på festet tomt. Dersom bonden, som fester bort tomta, har inntekter fra utleie av tomter som tilsvarer minst 5 prosent av næringsgrunnlaget, kan han nekte å selge. Den retten vil grunneiere vite å benytte, særlig i områder hvor tomteprisene stiger. Her har regjeringen landet på et klassisk kompromiss mellom Aps ønsker om hver enkelts rett til å eie og Sps hensyn til grunneiernes interesser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media