Tomtekrangel kan være drapsmotivet

Finansmannen Harald Bakkebø (63) kan ha blitt drept på grunn av uenighet om en tomt og forretningsplaner på denne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Politiet regner drapshandlingen mot finansmannen Harald Bakkebø (63) som avklart etter at vitner har avgitt helt samstemte forklaringer. Motivet kan ligge i uavklarte forretningsmessige forhold.

Tema for møtet i ei brakke på industriområdet på Frekhaug nord for Bergen fredag skal ha vært overdragelse av ei tomt og forretningsplaner på tomta. Bakkebø, en bekjent og drapssiktede og hans bror var på møtet.

Broren var vitne

Broren sier han inntil videre vil avvente å kommentere det som har skjedd, men sier mye av det om har stått i avisene er feil.

-  Jeg var til stede da det skjedde og har forklart meg for politiet. Mer vil jeg ikke si nå, sier broren.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier: -  I den grad man kan si noen har forklart seg om drapshandlingen, er det gitt så mye at vi har relativt god oversikt over det. Vi vil nå konsentrere mye av etterforskningen mot å finne et motiv, og vi vil selvsagt se på forretningsmessige forhold mellom siktede og avdøde over flere år.

Drapsvåpenet ikke funnet

De to vitnene til drapet har forklart seg for politiet og etter det Dagbladet erfarer har de vært samstemte. Drapsvåpenet, en rifle, er ikke funnet. Advokat Per Magne Kristiansen vil ha en samtale med politiet om dette i dag.

 SAMSTEMTE VITNER: Broren til den drapssiktede og en venn som Harald Bakkebø hadde med seg til møtet på Frekhaug, har avgitt samstemte forklaringer om drapet. Foto: Oddmund Lunde
SAMSTEMTE VITNER: Broren til den drapssiktede og en venn som Harald Bakkebø hadde med seg til møtet på Frekhaug, har avgitt samstemte forklaringer om drapet. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

-  Det eneste min klient har erkjent er at han var på stedet da drapet skjedde, sier advokat Kristiansen. -  Jeg har heller ikke fått oppgitt noe motiv. Min klients mentale helse har de siste dagene vært slik at jeg ikke har kunnet anbefale ham å avgi forklaring til politiet. Vi skal ha en ny samtale om det i dag, sier Kristiansen.

Følte seg presset?

I går ble det klart at Osloadvokaten Jon Chr. Elden skal nå bistå kollega Per Magne Kristiansen i forsvaret av den siktede.

Elden sier til Dagbladet: -  Klienten er nå blitt varetektsfengslet i fire uker, og må nå få litt tid på seg til å roe seg ned, slik at han kan få forklart seg skikkelig til politiet.

Under møtet fredag skal den 44 år gamle siktede mannen ha trukket fram en rifle og skutt Harald Bakkebø i hodet. Kilder som kjenner avdøde og den siktede sier at forklaringen må ligge i at den siktede har følt seg sterkt presset.Avdøde Harald Bakkebø ble dømt i en rett Virgina, USA, i 2004 til å tilbakebetale 161 millioner dollar fra et bedrageri mot banken First National Bank of Keystone. Han rømte fra USA hjem til Bergen i 1998. Her har han holdt en lav profil, samtidig som han har gjort forretninger sammen med bekjente. Han har en sønn i USA, som bistås også av en amerikansk advokat.