Tomteleien økte med 14631 kroner

16011 kroner. Det må pensjonistekteparet Else (70) og Hans Kjensli (75) heretter betale i årlig leie for boligtomta si på Vinterbro utenfor Oslo. I år var avgiften 1380 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VINTERBRO (Dagbladet): - Vi trodde ikke våre egne øyne da vi fikk brevet om regulering av festeavgiften. Vi var innstilt på at tomteleien på 1380 kroner året ville bli hevet... men til 16011 kroner i året! Det er like mye som vi får i samlet pensjon i måneden, sier Hans Kjensli og rister på hodet.

Han og kona Else er fortvilet over å være «leilendinger», over å være prisgitt en grunneier og ikke ha noe valg. De får ikke innløst tomta for å bli selveiere. Betaler de ikke de 16000 kronene innen nyttår, settes det tvang bak pengekravet. De tenker på å selge huset, men det blir ikke lett å få solgt en bolig med en slik festeavgift.

- Huset er vårt livsprosjekt, vi har spart og hatt som mål å bli gjeldfrie. Nå er vi det, og så kommer dette. Med vår pensjon har vi ikke råd til å betale så mye. Og hvis en av oss skulle falle fra, ja, hva da? spør Else.

Hun har problemer med å få sove om natta, synes det er vanskelig å konsentrere seg om andre ting, bekymringen rundt den høye tomteleien er der hele tida.

Små justeringer

Else og Hans Kjensli flyttet til Askehaugveien på Vinterbro i 1967 i forbindelse med at Hans skulle overta et drosjeløyve i kommunen. Det eneste huset som var ledig på markedet, var eneboligen med 1,8 mål dels brattlendt tomt. De overtok festekontrakten fra 1964 etter tidligere eier.

Leien er blitt justert omtrent hvert tiende år, og var inntil 1. november i år kommet opp i 1380 kroner.

- Det har aldri vært noe kluss med denne ordningen, vi har hatt et godt forhold til folket på Askehaug gård, som er bortfestere, sier Hans.

Bor i Spania

Nå har de plutselig fått streng beskjed om ikke å kontakte grunneierne, Anna og Sverre Fortun, men forholde seg til advokaten, Truls B. Graff. Grunneierne har flyttet fra bygda, og bor dels på Hvaler, dels i Spania. De eier ca. 55 boligtomter og 130 bebygde hyttetomter i Follo, og vil etter hvert få millioninntekter gjennom festeavgiftene.

- Vi er de første i boligfeltet her som får regulering, selv om regulering ifølge kontrakten ikke skal skje før i 2004. Vi føler oss som en slags prøvekluter, og har derfor protestert. De andre i nabolaget skal ikke reguleres før 1. mars neste år, men etter samme prinsipp: 9000 kroner målet, forteller Hans.

HØYT HOPP: Huset på Vinterbro utenfor Oslo har brått blitt mye dyrere for Else og Hans Kjensli. Tomta deres er på 1,8 mål, men store deler er brattlendt og ubrukelig. Likevel må de ut med 9000 kroner pr. mål i ny festeavgift.