Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tomteprisene opp 20 prosent i år

Prisen på tomter i Oslo har steget kraftig i år, og det er boligkjøperne som må ta regningen. Nå etterlyser utbyggerne reguleringsrush.

 For få tomter:  Tomteprisene i Oslo stiger kraftig, og grunnen er ifølge boligbyggerne at det trengs flere tomter «i morgen».
For få tomter: Tomteprisene i Oslo stiger kraftig, og grunnen er ifølge boligbyggerne at det trengs flere tomter «i morgen». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - De høye eiendomsprisene ender til slutt hos kjøperne.

Dommen fra Rune Carlsen, daglig leder i BundeEiendom, er like klar som den er nedslående for potensielle kjøpere av ny bolig i fremtiden. Carlsen bekrefter det flere boligprodusenter som Finansavisen har pratet med forteller. Ingen av dem vil stå frem med konkrete prosjekter eller tomtekjøp, men de melder likevel om en prisvekst på tomter på 10, 15 og 20 prosent på bare ett år, skriver Finansavisen.

- Vi kjøpte senest ifjor en tomt innenfor Ring 3 for 7.500 kroner pr. kvadratmeter, mens prisen nå ligger nærmere 10.000 kroner meteren, supplerer Baard Schumann, adm. direktør i Selvaag Bolig.

- Det hjelper ikke hvor mange tomter man har som muligens kan bygges ut. Det som monner er hvor mange tomter som kan bygges ut «i morgen» uten å måtte gjøre større infrastrukturutbygginger eller hensynta rekkefølgebestemmelser og tilsvarende usikkerhetsmomenter, sier Kjell Kvarekvål, direktør for markedskommunikasjon i JM, til Finansavisen.

JMs vurdering er at prisene har steget omtrent 20 prosent i Oslo-området det seneste året.

-Jeg tror at teorien om tilbud- og etterspørsel virker i praksis, og for hver «kjepp som stikkes i tilbudshjulet» virker det prisdrivende, mener Kvarekvål og nevner leilighetsnormens innvirkning på nyboligmarkedet, samt hvor tett det er lov å bygge i Oslo sentrum.

Andre begrensende og prisdrivende elementer er f. eks. minstekrav til antall store leiligheter og spesielle krav til uteoppholdsarealer også i sentrumsprosjekter.

Boligprodusentene, som er bransjeforeningen for nettopp disse, støtter opp om ropet etter flere tomter i byen.

- Oslo kommune hevder de har mange tomter klare, men vi klarer ikke å finne de samme tomtene som dem, sier Per Jæger, adm. direktør i Boligprodusentene til Finansavisen.

Flere nyheter Spår boligprisvekst på seks prosent
Vi vil ikke flytte lenger enn fem kilometer
- Nordmenn har null kriseforståelse