Wien-Oslo-Göteborg-Wien-Oslo

Tone skulle fly hjem fra Wien. Ble sendt til Sverige og endte opp i Østerrike

Tone Mjøberg skulle hjem fra jobbreise, men ble sendt på en vanvittig rundtur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ingen konkurranse, men Tone Mjøberg ville trolig vært en god kandidat til prisen for hardest rammet av trafikk-kaoset som har fulgt vinterværet de siste dagene.

Seint søndag kveld befant hun seg om bord i et Austrian Airlines-fly fra Wien i Østerrike til Oslo Lufthavn. Så langt som Oslo kom imidlertid ikke flyet denne kvelden. Rundt 30 minutter før flyet skulle ha landet i Oslo, kom beskjeden fra kapteinen:

- Flygelederne ved Oslo Lufthavn hadde sagt at det var for mye is på rullebanen, og at det dermed var for farlig å forsøke å lande der, forteller Mjøberg.

- Vi ventet og ventet

Piloten staket ut en kurs østover og flyet kunne i stedet lande ved Landvetter lufthavn utenfor Göteborg i Sverige rundt 23.30.

- Der ble vi sittende til kapteinen hadde fått kontakt med Austrian Airlines' servicesenter i Wien. Vi ventet og ventet, men etter en god stund fikk vi beskjed om at det ikke var mulig å oppdrive busser som kunne frakte alle fra Göteborg til Oslo. Det fantes heller ikke nok hotellrom til å ta imot så mange passasjerer rett før midnatt, forteller hun.

Derfor skal piloten ha forklart at det mest forsvarlige var at flyet returnerte til Wien, der det skulle være mer enn nok hotellrom for alle passasjerene. På det tidspunktet hadde imidlertid mange av passasjerene fått nok, og valgte heller å gå av flyet i Göteborg - uten sin bagasje.

- Jeg fatter ikke hvordan de våget å gå av flyet uten bagasjen. Jeg aner ikke hvor mange som kan ha klart å finne overnatting, eller transport hjem. Jeg valgte uansett å bli med flyet tilbake til Wien, forteller hun.

Der ble hun og de rundt 20 andre passasjerene som hadde blitt med tilbake møtt med nok en skuffende beskjed: Ingen av byens hoteller ville ta imot nye gjester etter klokka 4 på natta.

- Vi fikk en liten vannflaske og en kupong på 12 euro som skulle dekke frokost. Flyplassen i Wien er heller ikke et spesielt morsomt sted å oppholde seg i timevis, sier hun.

- Rullebanen var åpen

Klokka 10 i dag tidlig kunne hun endelig gå om bord i et nytt fly til Norge. Til slutt landet flyet en halvtime forsinket på Oslo Lufthavn, etter å ha flydd Wien-Oslo-Göteborg-Wien-Oslo.

Kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, bekrefter at det var krevende vintervær søndag kveld, men sier at minst én rullebane ble holdt åpen hele kvelden.

- Når den ene var stengt for vedlikehold så åpnet vi den andre. Det er ikke vi som tok beslutningen om at flyet skulle lande i Göteborg, det var det flyselskapets kaptein som gjorde. Vi var åpne for trafikk, sier han til Dagbladet.

- Så det er ikke mulig at flyet fikk beskjed om å dra videre til Göteborg?

- Nei, vi sjekket med tårnet og det stemmer ikke, sier Westher Andersen og understreker nok en gang at beslutningen må ha blitt tatt av Austrian Airlines-kapteinen.

Austrian Airlines bekrefter Mjøbergs historie, og opplyser at det var værforholdene i Oslo som gjorde at flyet ble sendt videre til Göteborg.

Selskapet har imidlertid fortsatt ikke lyktes med å klargjøre hvorvidt denne avgjørelsen ble tatt av kapteinen, eller på instruks fra flygeledere ved Oslo Lufthavn.

Red.anm.: Mjøberg jobber som reiseleder for Aller Travel Norge, som i likhet med Dagbladet tilhører det nordiske Aller-konsernet.

FATTET MISTANKE: Da en 32 år gammel pilot skulle fly innenlands i Indonesia 28. desember, ble han erstattet med en annen i siste liten - takket være oppmerksomme passasjerer. Det er mistanke om at piloten var beruset, men etterforskningen er ennå ikke avsluttet. Videoen skal vise denne piloten på flyplassen i Subaraya, Indonesia, som går gjennom sikkerhetskontrollen. Video: LiveLeak Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer