Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tonedøv president

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da George W. Bush torsdag avla ed som USAs president, eksploderte flere bilbomber i Bagdad. Mens han danset med sin Laura og skålte med venner fra Texas seinere på kvelden, smalt den siste bomba. I løpet av dagen han ble innsatt, ble 26 mennesker drept i Irak. Presidenten nevnte ikke landet med et ord i sin innsettelsestale. Det viser hvor tonedøv den gjenvalgte presidenten er. Mer enn 1360 amerikanere er døde og over 10 000 er såret. Antall døde irakere er nesten 18 000, ifølge nettstedet iraqbodycount.net. Og det er ingen ting som tyder på at Bush-administrasjonen kan forhindre et blodig og lite demokratisk valg i Irak om nøyaktig ei uke.

Bush brukte ordene fri og frihet 25 ganger i løpet av de tjue minuttene han talte. «Alle som lever under tyranni og håpløshet skal vite at USA ikke overser undertrykkelsen eller unnskylder undertrykkerne. Når dere slåss for frihet, slåss vi ved deres side,» sa Bush i en tale som handlet mest om store ord og idealer. Fakta og detaljer lot han ligge. Særlig om Irak og krigen mot terror. Hvem er det Bush har tenkt å slåss for frihet sammen med i de neste fire åra? Vil han stå side ved side med folket i Saudi-Arabia eller Egypt som vil ha frihet, men som er antiamerikanske?

Visepresident Dick Cheneys største bekymring er Irans robuste atomprogram som han mener ingen kan velge å overse. For Bush er Iran fortsatt en del av ondskapens akse. Både presidenten og visepresidenten er åpne for en lynaksjon mot Iran. Dette er ingen lystig melding for Midtøsten eller resten av verden. Hvis USA utvider krigen til Iran, mens de står til halsen i problemer i Irak, er realitetssansen i Washington forsvunnet. Det er grenser for hvor lenge lederen for verdens eneste supermakt kan leve i en fantasiverden hvor krigens heslige realiteter og lidelser ikke finnes. Grensen er faktisk nådd ved valget i Irak hvor mange kandidater må skjule sin identitet for ikke å bli drept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media