Tonje Brenna meldte fra om Ingebrigtsen-saken

Arbeiderpartiet frigir detaljene som viser hvordan Ingebrigtsen-saken kom fram i lyset.

HUN VARLSET: Det var statsministerens politiske rådgiver, Tonje Brenna, som meldte fra om Roger Ingebrigtsen-saken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HUN VARLSET: Det var statsministerens politiske rådgiver, Tonje Brenna, som meldte fra om Roger Ingebrigtsen-saken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld har Arbeiderpartiets frigitt loggen som viser hvordan Ingebrigtsen-saken kom for en dag. Loggen viser at jenta som hadde et seksuelt forhold til Ap-topp Roger Ingebrigtsen da hun bare var 17 år, selv tok kontakt med politisk rådgiver ved Statsministerens kontor, Tonje Brenna.

Jenta fortalte Brenna sin historie. Tonje Brenna tok saken videre.

- Jeg fikk vite om en alvorlig sak på lørdag. Det var min plikt å gå videre med opplysningene til min sjef. Utover å viderebringe informasjonen har jeg ikke vært involvert i saken, sier hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Mandag 26. november tok Brenna kontakt med statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, med bekymringsmeldingen. Han sendte saken videre til partisekretær Raymond Johansen. Ifølge loggen ble de enige om at Johansen skulle ta ansvar for partiets videre håndtering av saken. Det var enighet om at Tonje Brenna ikke skulle håndtere saken videre.

Tonje Brenna er kjæreste med Martin Henriksen, som er Roger Ingebrigtsens motkandidat til førsteplassen på stortingslista til Troms Ap. Dagbladet kjenner til at Brenna skal ha uttrykt at hun syntes det var ubehagelig å få informasjonen siden kjæresten er motkandidat.

Henriksen har sagt i dag at han ikke kjente til saken før i går.

Mellom tirsdag og torsdag denne uka hadde Raymond Johansen flere samtaler med personer som holdes anonyme i Aps logg. Dagbladet vet at personer i partiet lokalt ble informert. 28. og 29. november hadde Raymond Johansen flere samtaler med den nå 26 år gamle jenta. Hun skal flere ganger ha sagt at hun ikke ønsker å anmelde saken, blant annet av hensyn til egen anonymitet. Hun ønsker heller ikke at partiet anmelder saken.

Torsdag 29. november søkte Ap juridisk bistand i saken for å forsikre seg om at håndterer saken korrekt. Det ble holdt et møte mellom Roger Ingebrigtsen, fylkesleder og fylkessekretær i Tromsø. Fredag ble Jens Stoltenberg orientert om saken. Det samme ble også Nærings- og handelsdepartementet, der Ingebrigtsen jobbet inntil i går. Raymond Johansen kalte Roger Ingebrigtsen inn på teppet på partikontoret på Youngstorget. Seinere samme kveld publiserte Ingebrigtsen selv på sin Facebook-profil at han trekker seg fra både statssekretærjobben og nominasjonslista, og hva som er årsaken til dette. Roger Ingebrigtsen beklaget saken overfor jenta og alle involverte, inkludert sin egen familie og hele Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet sentralt tar saken svært alvorlig. På pressekonferansen i går kalte Raymond Johansen saken et alvorlig tillitsbrudd og et eksempel på manglende dømmekraft. Lokalt er partiet splittet. Mange støtter jenta, men flere politikere, deriblant Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort og tidligere kommunetopp i Tromsø, Vibeke Ek, har kalt saken en drittpakke mot Roger Ingebrigtsen.