Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for grovt bedrageri:

Tonje solgte huset - megleren skal ha stukket av med 2,6 millioner kroner

Megleren skal ha stukket av med millioner fra hussalg og flere hundre tusen som ansatt hos Fylkesmannen. Pengene skal han ha brukt selv og gitt til andre i familien.

SOLGTE: Tonje Benrud Karlsøen solgte eiendommen sin i 2012. Fem år senere havner megleren i retten. Foto: Privat
SOLGTE: Tonje Benrud Karlsøen solgte eiendommen sin i 2012. Fem år senere havner megleren i retten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er seint på høsten i 2012, da et gårdsbruk i Sarpsborg skifter eier. Barna til kvinnen som bor på gården har takket nei til å ta over. Nå blir eiendommen i stedet solgt til naboene. Etter at takstmannen har vurdert verdien, settes prisen til drøye fem millioner kroner.

En megler gjør sitt slik at kjøpet fullføres. Pengene skal det imidlertid ta lang tid før selgeren ser noe til.

- Jeg tok kontakt med megleren flere ganger, men fikk bare unnskyldninger. Han hevdet blant annet at han hadde vært så opptatt og at banken ikke hadde satt inn pengene. Jeg fikk etter hvert to millioner kroner. Senere kom det to etterbetalinger, men fremdeles manglet det mye. Til slutt tok jeg kontakt med advokat, forteller Tonje Benrud Karlsøen som solgte eiendommen.

Drift uten lisens

Hun er en av dem som har anmeldt mannen i 50-åra, som i juni må møte i Oslo tingrett, tiltalt for grovt bedrageri. Etter å ha mistet tillatelsen til å være megler i 2011, skal han i en periode på over to år likevel ha fortsatt i yrket ved å operere under meglerløyvet til en bekjent advokat.

Det skal imidlertid ikke ha hindret ham fra å bryte loven. Da salget av gården ble gjennomført i 2012, stakk han ifølge tiltalen av med 2,6 millioner kroner.

Dyr erfaring

Etter flere år med purringer og erstatningskrav, beregner Karlsøen sitt personlige tap til å være omkring 300 000 kroner etter møtet med megleren. Til slutt var det forsikringsselskapet til advokaten som megleren hadde opptrådt på vegne av, som betalte ut de resterende pengene etter salget.

- Men jeg har likevel tapt flere hundre tusen, blant annet fordi det etter salget ble enighet med kjøper om en prisreduksjon. Dette ble aldri rapportert inn av megler, noe som førte til at jeg fikk for mye formueskatt. På toppen av det økonomiske tapet har situasjonen påvirket forholdet mitt til banken, og jeg har fått store helseproblemer som følge av belastningen prosessen har medført, sier Karlsøen.

Skjønte det for seint

Også kjøper av eiendommen, Leif Løkke, forteller om vanskelig kommunikasjon og bortforklaringer fra den tiltalte mannen. Til slutt begynte det å gå opp for ham hva som hadde skjedd.

- Vi fikk stadig nye unnskyldninger for hvorfor pengene ikke hadde blitt overført til selger, og skjønte for seint at det dreide seg om et mulig underslag. Først da selger tok kontakt med advokat, forsto vi at megler ikke kom til å overføre beløpet, sier Løkke.

Sammen med sin kone har han tapt nærmere 200 000 kroner som følge av av prosessen. I likhet med selger, endte også paret med å til slutt få kompensasjon fra samme forsikringsselskap. Hele tapet ble imidlertid ikke dekket.

- Begrunnelsen fra forsikringsselskapet for ikke å dekke alt vi hadde tapt, var at vi ikke hadde sjekket om kontonummeret på kontrakten faktisk stemte. Vi var uenige i påstanden om at vi hadde ansvaret for dette, men ønsket ikke å bringe saken inn for retten, sier Løkke.

Bedrageri og falske underskrifter

Eiendomssalget i Østfold er imidlertid bare en av tiltalepunktene megleren må svare for i retten.

Politiadvokat Kristin Ingeborg Rusdal forteller til Dagbladet at saken for deres del startet med en anmeldelse fra Finanstilsynet. Ved å gå gjennom virksomheten til den tiltalte mannens selskap, hadde de avdekket at han opptrådte som megler til tross for manglende lisens.

- I forbindelse med dette har man også avdekket tilfeller av grovt bedrageri, sier Rusdal.

AKTOR: Politiadvokat Kristin Rusdal sier det ble avdekket grovt bedrageri under politiets etterforskning. Foto: NTB scanpix
AKTOR: Politiadvokat Kristin Rusdal sier det ble avdekket grovt bedrageri under politiets etterforskning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mannen skal ved minst tre tilfeller ha endret kontonummer på kontrakter fra klientkontoer til meglerselskapets konto i forbindelse med salg. Totalt havnet 3,15 millioner på kontoen til selskapet hvor han var eneaksjonær, styreleder, daglig leder og eneste ansatt.

Under etterforskningen kom det også fram at han parallelt med eiendomssalgene ved tre tilfeller i perioden 2010 til 2014 skal ha utført grovt bedrageri som ansatt hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Totalt skal mannen her ha stukket av med 315 000 kroner. Ved ett av tilfellene skal han også ha forfalsket selgerens underskrift på flere dokumenter.

- Der har han begått bedragerier ved å tildele tilskudd, men tatt pengene selv, sier Rusdal.

Til selskap og familie

Ifølge politiet har pengene mannen skal ha svindlet til seg, blitt fordelt på flere personer. Noe skal ha gått til drift av selskapet, mens deler av bedrageriutbyttet skal ha blitt brukt av mannen privat eller gitt til familiemedlemmer.

- Det har vært en omfattende etterforskning og ettergang av dokumentasjon i forbindelse med saken. Totalt har det foreligget fem anmeldelser og erstatningskrav, både fra Finanstilsynet, Fylkesmannen, kjøpere og selgere av eiendommer, sier Rusdal.

Dagbladet har vært i kontakt med advokaten som den tiltalte mannen skal ha brukt lisensen til. Han ønsker ikke å kommentere saken.

- Hva som har skjedd, vil komme fram i retten, sier advokaten.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Cathrine Pryser Grøndahl, er på påskeferie da Dagbladet tar kontakt. Hun sier hun og den tidligere megleren ikke har hatt møte ennå, og kan derfor ikke gi noen kommentarer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!