Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tønne ble ikke forhåndsdømt

SV-leder Kristin Halvorsen mener det var helt riktig av Ågot Valle å be Statsministerens kontor vurdere anmeldelse av Tore Tønne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun ber Thorbjørn Jagland, Inge Lønning og John Alvheim «slutte å synse i hytt og vær». De tre stortingsrepresentantene kritiserte i Aftenposten i går Ågot Valle for at hun ba Statsministerens kontor vurdere politianmeldelse av Tore Tønne.

- Valles jobb

Det skjedde etter Dagbladets avsløring av at Tønne mottok etterlønn fra staten samtidig som han fikk millionhonorar fra Kjell Inge Røkke. Valle, som er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mente det måtte være likhet for loven. «I saker om trygdemisbruk blir det slått hardt ned på folk som urettmessig får penger fra fellesskapet,» skrev hun. Jagland, Lønning og Alvheim mener imidlertid Valle forhåndsdømte Tønne.

- Det er faktisk Valles jobb å kontrollere regjeringens handlingsmåte. Det hun gjorde var overhodet ikke et overtramp eller forhåndsdømming. Hun stilte spørsmål ved likebehandlingen fra Statsministerens kontor og ba om en begrunnelse. Det viste seg også å være berettiget - Økokrim tok jo ut tiltale, påpeker Kristin Halvorsen overfor Dagbladet.

SV-lederen mener de tre stortingsrepresentantenes kritikk av Valle er «grove beskyldninger».

- De bør slutte å synse i hytt og vær i en så alvorlig sak uten å sjekke fakta. Valle konkluderte ikke, men tok opp viktige spørsmål i en sak som mange velgere var opptatt av, sier Halvorsen.

I glasshus

Flere av de som har kritisert Valle for forhåndsdømming, har selv vært svært raske til å karakterisere enkeltpersoner i sterke ordelag - før dom er falt.

 • 11. mai i fjor spådde Inge Lønning, Stortingets visepresident, at Mona Juuls tid som ambassadør i Israel var over. Hun sitter fortsatt. «Slik jeg ser det, er vi på sikt ikke tjent med å ha en ambassadør som er blitt så kontroversiell,» sa Lønning til Dagbladet. Det var lenge før UDs endelige rapport om eventuelle brudd på tjenestemannslovens paragraf 20 var klar.

  Bakgrunnen for saken var at Mona Juul, sammen med sin mann Terje Rød-Larsen, hadde mottatt en pris på 50000 dollar fra Peres-senteret uten å informere UD.

  - Ågot Valle burde ha drøftet saken med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, i stedet for å ta et høyst personlig initiativ, sier Lønning. Samtidig vedgår han at han forhåndsdømte Mona Juul.

  - Teknisk sett forhåndsdømte jeg Juul, men det er en avgjørende forskjell i forhold til Tønne-saken. Mona Juul-saken var ingen straffesak. Det var ingen påtalemyndighet inne i bildet, sier Inge Lønning.

 • John Alvheim (Frp), lederen av Stortingets sosialkomité, ble i forfjor kjent for å ha blitt «kvalm» av Terje Søviknes' seksuelle kontakt med ei 16 år gammel jente. I sterke ordelag fordømte han partikollegaens oppførsel. Det var også lenge før påtalemyndigheten henla saken mot Frp's kronprins, som måtte trekke seg som nestformann og stortingskandidat.

  John Alvheim synes «sammenblandingen» er «direkte upassende» og vil derfor ikke kommentere påstanden om at han skal ha forhåndsdømt Søviknes. Han fnyser av kritikken fra Kristin Halvorsen.

  - Halvorsen får mene hva hun vil. Jeg synes fremdeles det var helt unødvendig, det Ågot Valle gjorde, sier Alvheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling