- Tønne burde ikke vært alene

Psykiater Jon Skarstein mener partifeller og kolleger i næringslivet burde stått fram og forsvart personen Tore Tønne i den vanskelige tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skarstein er også kritisk til at Tønne ble overlatt til seg selv etter at han mottok nyheten om Økokrims tiltale.

Jon Skarstein har 20 års erfaring som psykiater. Som tidligere avdelingsoverlege på Radiumhospitalet møtte han Tore Tønne vad flere anledninger i den perioden Tønne var helseminister.

- Tore Tønne framsto for meg som en mann med styrke, integritet og ærlighet, sier psykiateren, som peker på flere sammenhenger som kan forklare Tønnes tragiske bortgang.

- Tore Tønne opplevde trolig det å ikke bli trodd fullt og helt som spesielt vanskelig. Frykten for å møte kolleger og kanskje aller mest familien med dette «nederlaget», var tøft. Tønne var tøff og sterk, men å bli framstilt som en mann uten integritet, kan ha vært mer enn han kunne bære, sier Jon Skarstein til Dagbladet.

Blomst til Røkke

- Toppledere med stor integritet er redde for å vise svakhet. De står på sin post til siste slutt. Et plutselig fall i verdighet er svært vanskelig å takle. Da er ofte selvmord neste skritt. Å være toppleder er så ensomt at de faktisk ikke klarer å be om hjelp når de trenger det, sier Skarstein, som mener langt flere burde stått fram og støttet Tore Tønne i løpet av de siste ukene.

- Jeg synes Kjell Inge Røkke fortjener en blomst. Han er den eneste som har stått fram offentlig og forsvart personen Tore Tønne. Ingen i partiet, ingen i næringslivet, ingen nære venner har gjort det samme. Når det blåser som verst, blir folk redde for å bli identifisert med saken istedenfor personen, og holder seg unna. Jeg har sett mange eksempler på folk som har gått til grunne i mediestormen fordi venner og kjente, rett eller urett, ikke var der når de trengte det som mest.

- Er det ikke tilstrekkelig at familien er til støtte i en vanskelig tid?

- Her skiller fakta og fornuft vei. Tapet av aktelse overfor familien er ofte det verste. Man kan føle at det er til beste for familien at man blir borte. Det er svært viktig at familien ikke føler skyld for dette, sier Skarstein, som er kritisk til at Tønne mottok budskapet om tiltalen i Oslo på fredag.

- Politiet burde ha forstått at Tønne burde hatt familien der da han fikk bekjentgjort tiltalen. Både påtalemyndigheten og advokatstanden bør sørge for rutiner som hindrer at folk blir alene etter at de har mottatt slike nyheter, sier Skarstein.

- Det blir som å gå inn i en svart tunnel, og det er ingen der som bidrar med lysglimt. Da ligger selvmordet veldig nært.

Skarstein får støtte av professor Lars Weisæth som er en av Norges fremste eksperter på selvmord og forebygging av selvmord.

- Man skal ikke få slike dårlige nyheter på en fredag. I helga er man mer overlatt til seg selv. Dårlige nyheter bør man vente med til mandag. De det gjelder bør aldri bli overlatt til seg selv de første kritiske timene etter at de har fått en tung beskjed, sier Weisæth til Dagbladet.

- Tålte søkelyset

Skarstein tror ikke medias behandling av Tønne-saken utløste den fatale handlingen.

- Media har ingen skyld. Det er pressens oppgave å sette søkelyset på mulige urettmessige forhold og utnyttelse av systemet. En person som Tore Tønne tålte og måtte tåle medias søkelys. Dette handler om å gå fra topp til tiltale, uten at det er et nettverk rundt som trår støttende til. Det er det store fallet som trolig ble avgjørende. Det kunne han ikke leve med. Synd og veldig trist. Tore Tønne var en utrolig ressurs, sier Jon Skarstein.

Heller ikke professor Weisæth mener media skal lastes for Tønnes tragiske bortgang.

- Medienes ansvar bør bare strekke seg til at de ikke skal generalisere. Pressen skal «ta» handlingene, ikke angripe personligheten til vedkommende.

ØNSKER RUTINER: Psykiater Jon Skarstein mener politi og advokatstand bør ha klare rutiner for hvordan de informerer om tunge saker.