- Tønne er en hedersmann

Kjell Inge Røkke har ikke forandret oppfatning av tidligere helseminister Tore Tønne. Tidligere i dag sprakk Røkke og kastet ut oppmøtte fotografer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godt forsinket møtte Røkke pressen i hovedkvarteret på Lysaker. Han aksepterer at Tore Tønne trekker seg som nestleder i Aker Kværner.

- Men det forandrer ikke min oppfatning om at Tønne har vært og er en hedersmann, sier Røkke.

Også advokatfirmaet BA-HR redegjorde for sitt forhold i den såkalte Tønne-saken, og Røkke opplyste at styret var fornøyd med redegjørelsene.

- Jeg brenner etter å renvaske Tønne og andre, men respekter at det er en etterforskning underveis. Når den er ferdig skal jeg kommentere det, sa Røkke.

I går kveld fikk Aker Kværner et brev fra Tønne der han trakk seg fra vervet som nestleder i selskapet.

Avslørt

Tidligere statsråd Tønne trakk seg etter medieomtalen som startet med at Dagbladet avslørte at Tore Tønne hadde mottatt lønn fra Kjell Inge Røkke samtidig som at han hadde etterlønn som statsråd.

Dagbladet avslørte også at Tore Tønne hadde fått et privat lån på tre millioner kroner fra Kjell Inge Røkke, og det ble stilt spørsmål om Tønnes habilitet som nestleder i Kværner-styret.

Tar selvkritikk

I dag tidlig ble flere fotografer kastet ut av Kværners lokaler på Lysaker av Kjell Inge Røkke, og pressekonferansen startet med at en representant fra selskapet beklaget episoden.

- Jeg beklager det ikke, sa Røkke, og kostet på seg en latter.

Men noe tar han da selvkritikk på.

- Jeg må ta kritikk på at jeg ikke informerte styret om det lånet jeg ga til Tønne. Jeg tenkte ikke nøye nok gjennom det, og beklager det. Jeg tar min del av ansvaret for det, og beklager også til Tore Tønne og hans familie, sa Røkke.

Ikke inhabile

Røkke brukte pressekonferansen til å informere om at Reidar Lund overtar styreplassen etter Tore Tønne og til å gjennomgå habiliteten til de andre i styret. Han opplyste at ingen av dem har noen personlige bindinger til ham. BA-HR-advokat Anders Eckhoffs habilitet skal ifølge Røkke også ha vært vurdert av et ekstert advokatfirma, som konkluderte med at han ikke er inhabil i Kværner-styret.

Sprakk

Røkke skulle etter planen snakke med pressen om Tore Tønne-saken etter at Aker Kværners styremøte er i 12-tida i dag. Men først klokka 12:50 kom pressekonferansen i gang.

Røkke likte åpenbart dårlig at det stod fotografer i resepsjonen på Aker Kværners bygg på Lysaker før styremøtet.

- Hva gjør dere her, vet dere ikke at dete er privat eiendom, raste Røkke overfor fotografene fra NRK TV 2 og VG, da han kom inn i resepsjonen ca klokka 09:30, ifølge VGNett.

Fotografene ble overrasket, fordi det er vanlig å stå i resepsjonen og vente i stedet for å stå ute og fryse, men Røkke fortsatte:

- Har dere fått lov til å stå her? De bildene dere har tatt nå, bruker dere ikke. Jeg går ikke herfra før jeg har fått et ja på det, sa Røkke til de tre fotografene.

- Vi ble litt overrasket, men fikk da sagt et slags ja. Nå har jeg en tre-fire bilder jeg ikke kan bruke, sier VGs fotograf Jan Petter Lynau til VGNett.

Da Røkke fikk bekreftelsen han ønsket, ba han fotografene komme seg ut. Men kort tid etterpå kom selskapets informasjonssjef, Geir Arne Drangeid. Han lurte på om fotografene hadde tenkt å bli stående ute og fryse og inviterte dem inn på kaffe og småkaker.

Styret skulle i dag ha diskutert Tønnes mulige habilitetsproblem. Men Tønne trakk seg i går, så diskusjonen blir overflødig. Men Røkke skal likevel møte pressen.

Pressekonferansen ble kraftig forsinket og omlag 40 pressefolk ble ståemde og vente, deriblant de tidligere utkastede fotografene. Først klokka 12:50 kom pressekonferansen i gang, nær en time forsinket.

(Dagbladet.no)