Tønne lover å ordne opp

Eks-helseminister Tore Tønne fikk tre måneders etterlønn mens han tjente 36 000 kroner dagen. Nå skal han forklare seg per brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet i går: Tønne fikk 1.5 mill. av Røkke for seks ukers jobb

Tønne ringte i dag til Statsministerens kontor og varslet at han skriftlig vil redegjøre for det som har skjedd.

- Tønne har tatt kontakt med kontoret og sagt at han ønsker å ordne opp i det som eventuelt måtte være feil i denne saken om etterlønn. Det betyr at han vil komme med et brev til oss om de faktiske forhold, og så vil vi vurdere saken nærmere når vi har fått brevet, sier informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor til NRK.

18. oktober i fjor - dagen før regjeringen Stoltenberg gikk av - sendte helseminister Tore Tønne en søknad til Statsministerens kontor. I søknaden ba han om å få utvidet sin etterlønnsperiode fra en til tre måneder.

Underskrev løfte

Tore Tønnes begrunnelse var i overensstemmelse med Stortingets regler for etterlønn. Ordningen er opprettet for at statsråder som ikke har en jobb å gå tilbake til, skal sikres inntekt i en overgangsperiode. Alle har krav på en måneds etterlønn, de inntektsløse tre.

I Tønnes søknad om utvidelse til tre måneder, heter det: «Jeg vil ikke ha inntektsbringende arbeid i denne perioden.»

Seks dager seinere, den 24. oktober, ble søknaden innvilget. I alt fikk Tønne utbetalt 194862 kroner i etterlønn.

Pengene ble utbetalt med et klart forbehold: «Hvis det oppstår endringer i dine inntektsforhold som påvirker forutsetningen for etterlønn, må Statsministerens kontor straks bli underrettet.»

På Statsministerens kontor får Dagbladet opplyst at ingen har hørt noe fra Tønne om saken siden.

Rett i jobb

Problemet for Tore Tønne er at han knapt hadde kommet ut av Regjeringsbygget før han var i full virksomhet som rådgiver i fusjonen mellom Aker Maritim og Kværner. Dagbladet avslørte i går at denne virksomheten, som pågikk i seks uker, innbrakte den tidligere helseministeren hele 1,5 millioner kroner - eller nesten 36000 kroner dagen.

Tønne selv presiserte meget klart i gårsdagens Dagbladet at honoraret ble utbetalt for tjenester levert i perioden fra han gikk av som statsråd den 19. oktober, til han gikk inn i Kjell Inge Røkkes nye Kværner-styre 30. november i fjor.

Med til historien hører det også at Tønne får honorar som nestleder i Kværner-styret. Trolig utgjør dette et par hundre tusen kroner i året, regnet fra 30. november i fjor.

Trekker vi fra den ene måneden Tønne hadde rett på etterlønn, viser regnestykket at Tønne har mottatt 129908 kroner for mye i etterlønn fra staten.

DOBLET: I strid med Stortingets regler har eks-helseminister Tore Tønne mottatt både etterlønn og honorarer i samme periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer