«Tønne må ordne opp»

Flertallet i Kværners valgkomité krever nå at Tore Tønne kvitter seg med Røkke-lånet på tre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Kjell Inge Røkke forsvarer sitt lån til Tore Tønne, mener de to andre medlemmene i Kværners valgkomité, Knut T. Traaseth og Gerhard Heiberg, at Tønne må kvitte seg med lånet.

Heiberg sier til Dagbladet:

- Tore Tønne bør nå selv ordne opp i denne saken og sørge for at han ikke står i gjeld til Aker RGI.

- Hvis Tønne ikke gjør dette, bør han da trekke seg fra styret?

- Jeg vil ikke spekulere på det. Jeg vil bare ha klare linjer og regner med at det ordnes opp i dette.

Flertall

Dermed er det flertall i Kværners valgkomité for å ikke foreslå gjenvalg på Tore Tønne på neste generalforsamling i mai. Tidligere har valgkomiteens leder, Knut T. Traaseth, oppfordret Tønne til å skaffe seg en annen lånefinansiering enn Kværners hovedaksjonær.

- Det skal ikke være økonomiske bindinger mellom uavhengige styremedlemmer og aksjonærer, har Traaseth sagt til Dagens Næringsliv.

Valgkomiteens tredje medlem, styreformann Kjell Inge Røkke, har sagt at han ikke ser på låneforholdet som noe habilitetsproblem.

Inhabil

Dagbladet snakket i går med flere kjente forretningsadvokater som enten ikke tør eller ikke vil kommentere advokathuset BA-HRs forsøk på å skjule honoraret fra Aker RGI til Tønne gjennom sin regnskapsførsel. En profilert forretningsadvokat sier anonymt Tilsynsrådet for advokatvirksomhet må ta saken opp til behandling.

Lederen i Tilsynsrådet er advokat Harald Arnkværn, tidligere styreformann i Kværner. Arnkværn sier at hans periode som leder går ut 31. desember, og at en eventuell saksbehandling av BA-HRs opptreden må tas opp av hans etterfølger.

- Dessuten ville jeg uansett vært inhabil siden jeg er engasjert av BA-HR, sier Arnkværn.

Seniorpartner Anders Eckhoff, som er BA-HRs talsmann i Tønne-saken, er både personlig venn av Tore Tønne og medlem av Kværners styre. I tillegg jobber han som rådgiver for advokathusets desidert største klient, Kjell Inge Røkke og Aker RGI.

Eckhoff, som nylig trakk seg fra styreverv i Statkraft og har tatt til orde for at BA-HRs partnere skal redusere sin styrevervportefølje, vil ikke uten videre trekke seg fra Kværners styre.

- Personlig kunne jeg godt tenkt meg det, men så lenge Røkke som største eier ønsker meg der, må jeg forholde meg til det.

Børsen kritiserer

Også Oslo Børs er kritiske til de økonomiske bindingene mellom Røkke og Tønne.

Børsens pressetalsmann Tor Arne Olsen mener forholdet kunne vært lovstridig dersom Kværner hadde blitt børsnotert i dag.

- Dersom det hadde vært en nynotering, og vi skulle vurdere uavhengigheten i styret, så kunne den situasjonen Tore Tønne er i resultere i at han var å anse som ikke uavhengig. Da måtte styret i så fall bli satt sammen på en annen måte.

Krever redegjørelse

Olsen understreker at Oslo Børs ikke har noe lovverktøy som gjør det mulig å gripe inn overfor Kværner.

- Hvis noen skal reagere, så må det være aksjonærene i selskapet, sier Olsen.

De ansattes representanter har allerede bedt Kjell Inge Røkke orientere styret om lånet på tre millioner kroner som Tore Tønne har i Aker RGI. Frykten er at låneforholdet, og det faktum at Tønne jobber for Røkke, fører til at Tønne blir inhabil i styrearbeid.

Oslo Børs har ingen planer om å påtale forholdet ytterligere. Likevel understreker pressetalsmann Tor Arne Olsen:

- Vi syns ikke det er heldig at Kværner setter seg i en situasjon hvor det blir stilt spørsmål om tilliten til styret. Men det er et større problem for selskapet enn for børsen, mener Olsen.

Børsens styreformann, Harald Norvik, har ingen oppfatning om saken.

RYDD OPP: - Tore Tønne bør nå selv ordne opp i denne saken og sørge for at han ikke står i gjeld til Aker RGI, sier Gerhard Heiberg. Dermed er det flertall i Kværners valgkomité for å ikke foreslå gjenvalg på Tønne på neste generalforsamling i mai.
HARD PRESSET: Tore Tønne.