Tønne var uvitende om BA-HRs faktura

Avdøde Tore Tønne var helt uvitende om at advokatfirmaet BA-HR skjulte hans honorar på 1,5 million kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatfirmaet BA-HR sendte fredag ut en pressemelding der de angriper Økokrims grunnlag for å gi et forelegg på 50000 kroner til advokat Øyvind Eriksen etter brudd på regnskapsloven.

Årsaken var at Eriksen fakturerte Aker RGI for halvannen million mer enn den faktiske juridiske bistanden utgjorde.

Dette ble gjort for å skjule et honorarkrav på 1,5 millioner kroner som Tore Tønne hadde uoppgjort etter at han jobbet for fusjon mellom Aker og Kværner.

ABB-forhandlingene

Dagens Næringsliv skrev fredag om Kjell Inge Røkkes forsøk på å overta ABB Olje, Gass og Petrokjemi, inkludert ansvaret for asbestkrav i milliardklassen.

BA-HR hevder nå at fakturaen ble utformet slik for at ikke Tore Tønnes verv som nestleder i Kværner-styret skulle bli kjent i forbindelse med ABB-forhandlingene.

Årsaken skulle angivelig være at juridiske eksperter mente Aker RGI i så fall ville blitt mer sårbart for mulige erstatningssøksmål for asbestkrav.

Sein faktura

Fra juridisk hold blir det overfor Dagbladet gitt uttrykk for at denne forklaringen virker både underlig og finurlig. Avdøde Tore Tønne hadde selv ingen kunnskap om BA-HRs regnskaps-oppsett og mangelfulle fakturabeskrivelser. Advokat Olav Braaten sier at Tønne fakturerte BA-HR helt åpent.

- Han visste ikke at fakturaen var laget på denne måten. Det fikk han først vite i det andre avhøret med Økokrim tirsdag 17. desember. Han ble da meget overrasket fordi han trodde BA-HR fakturerte Aker RGI på en helt vanlig måte hvor oppdraget ble redegjort.

- Men hvorfor sendte han ikke regning før i oktober, mens BA-HR-fakturaen viser at honoraret ble avklart i juni?

- Fordi han var meget opptatt med et annet oppdrag for Aker RGI i forhold til en aksjestrid om Orklas eierandel i Norway Seafoods.