Tønnes etterlønn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet avslørte i går at tidligere helseminister Tore Tønne har mottatt tre måneders etterlønn fra staten samtidig som han tjente 36000 kroner dagen som rådgiver. Forutsetningen for at statsråder skal få etterlønn ut over en måned, er at de ikke har annet inntektsbringende arbeid i perioden. Det er ikke til å tro at en person som opererer i denne lønnsklassen, urettmessig tar imot om lag 130000 kroner fra staten. Grådighet er en merkelapp som er blitt brukt på mange næringslivsledere som har karet til seg. Nå passer diagnosen på den tidligere helseministeren fra Arbeiderpartiet.
  • Tore Tønne ble etter eget utsagn engasjert for å gi råd i forbindelse med Røkkes overtakelse av Kværner, umiddelbart etter at han gikk av som statsråd. For seks ukers arbeid mottok han til sammen 1,5 millioner kroner. I sin søknad om utvidet etterlønn erklærer han at han ikke skulle ha inntektsgivende arbeid i perioden. Det kan hende at Tønne ikke visste at han ville få et fett jobbtilbud da han ba om etterlønn dagen før regjeringen gikk av, men reglene krever at man skal melde fra dersom man tar arbeid. Hele grunnlaget for etterlønnsordningen er at den skal sikre statsråder og andre i politiske jobber i regjeringsapparatet lønn i tre måneder dersom de ikke får annet arbeid. Det gir også politikerne mulighet til en viss karantenetid før de går over i annen virksomhet.
  • Den tidligere helseministeren burde frasagt seg statsrådslønnen med en gang han tok den svært godt betalte rådgiverjobben. Med bakgrunn som toppbyråkrat, næringslivsleder og politiker burde Tønne umiddelbart vite hva reglene er og hvor de etiske grensene går. Det finnes ingen unnskyldning for at han tok imot pengene og ikke meldte fra i ettertid.
  • I går tok Tore Tønne kontakt med Statsministerens kontor (SMK). Han betaler tilbake det han har fått for mye. Tønne har beholdt pengene han fikk utbetalt som etterlønn i ett år. Først når han blir avslørt, gjør han opp for seg. Det skulle bare mangle.