Tønnes kone vil gå gjennom hele saken

Avdøde Tore Tønnes kone, Rigmor Thielemann, ønsker å gå gjennom etterforskningsmaterialet som Økokrim la til grunn for sin tiltale om grovt uaktsomt bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går uttalte Tore Tønnes to brødre seg om tragedien i et stort intervju i Trønder-Avisa der de ga uttrykk for at riksadvokaten burde vurdere tiltalegrunnlaget.

De mener det er urettferdig om tiltalen blir stående som en slags dom når saken er henlagt.

- I løpet av neste uke vil vi se på sakens grunnlag. Seinest fredag ettermiddag fikk jeg oversendt alle dokumenter fra Økokrim. Den nærmeste familien skal i ro og fred få mulighet til å gå gjennom alle dokumenter og alt som har stått i mediene. Jeg skal også redegjøre for hva som ligger i straffebestemmelsen om såkalt grovt uaktsomt bedrageri, sier advokat Olav Braaten som ivaretar familiens interesser.

- Enkelte jurister har tatt til orde for at denne bestemmelsen burde fjernes, er du enig?

- Det er i hvert fall en helt ulogisk bestemmelse. Skal du stemples som bedrager, bør du ha en hensikt, men uaktsomheten betyr at du har bedratt noen helt uten forsett. Jeg synes ikke det passer i forbindelse med bedrageri at man bare har vært mer enn veldig ubetenksom, sier Braaten.

- Subjektive

Lars Tønne (66) og Helge Tønne (68) mener tiltalen mot broren Tore blir stående som en urettferdig dom hvis den ikke blir prøvd ut i retten.

- Man skal aldri frykte sannheten, selv om den kan være brutal. Vi som er brødre er selvsagt veldig subjektive i denne saken, og det kan hende vi tar feil. Men vi har sett gjentatte ganger at også Økokrim kan ta feil, sier de to brødrene.

I intervjuet i Trønder-Avisa forteller brødrene om hvordan de har opplevd brorens selvmord.

- Folk satt igjen med et bilde av Tore som en skurk. Det klarte han ikke å leve med, mener Lars og Helge Tønne som ikke ønsker å gi ytterligere intervjuer.

- Folk i den nære familien er nedkjørt. Etter oppslaget i Trønder-Avisa, har de bedt oss ikke si mer enn det vi allerede har gjort, forteller Helge Tønne.

Tore Tønnes eldste bror har også en politisk karriere bak seg, som Høyre-politiker og varaordfører i Steinkjer. I likhet med broren Lars, er han gårdbruker i Ogndal i Steinkjer.

Selv om brødrene ikke vil intervjues, ser de gjerne at Dagbladet gjengir utdrag fra samtalen med Trønder-Avisa. Her retter brødrene skytset mot Økokrim, men er heller ikke nådige når det gjelder pressen.

- Pressen gjorde sine overtramp. Spesielt Dagbladet, som vi føler valgte å se bort fra vesentlige fakta. Men at Økokrim også ser ut til å ha styrt unna fakta er er verre å akseptere, sier de.

Kjenner detaljer

Tønne-brødrene har fått høre Tore Tønnes versjon, og skal kjenne detaljer som ikke er blitt omtalt i mediene. Ut fra det de vet, tror ikke brødrene at Tore Tønne har gjort noe galt.

- Tore var en idealist, og gjorde aldri noe for pengenes skyld (...) Å bli framstilt som en pengegrisk kjeltring gikk hardt inn på ham.