Tønnesson: Ikke overbevisende opplysninger fra Powell

USAs utenriksminister Colin Powells redegjørelse for FNs sikkerhetsråd er ikke nok til å overbevise Sikkerhetsrådets medlemmer, tror direktør ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) Stein Tønnesson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det som betyr noe for Sikkerhetsrådets medlemmer er at USA og Storbritannia er så bestemt på å gå til krig. De føler seg derfor presset, sier Tønnesson.

Ifølge Tønnesson var det ikke mye nytt innhold i materialet Powell la fram, på tross av fotografier og opptak av samtaler mellom irakiske offiserer.

- Powells opplysninger underbygger det våpeninspektørene tidligere har sagt, at Irak ikke er kommet særlig langt med sitt atomvåpenprogram, men at de sannsynligvis har gjemt en del kjemiske og biologiske våpen, sier Tønnesson.

Tønnesson mener Powells redegjørelse viser at USA er mer opptatt av å vise at Irak bryter sine forpliktelser enn å hjelpe inspektørene.

- Jeg er ikke overbevist om at en krig mot Irak er nødvendig, sier PRIO-direktøren.

- Dersom Powell har rett i at Irak flytter våpen like før inspektørene kommer, er det kun et spørsmål om tid før inspektørene finner noe dersom de får mer hjelp av USA. Og da blir det interessant å se hvordan Irak reagerer på det, sier Tønnesson.

Tønnesson merket seg også USAs påstander om at Irak har mobile biologiske fabrikker og at de nylig har utplassert biologiske og kjemiske våpen rundt om i landet. I tillegg skal Saddam Hussein ha gitt militære ledere myndighet til å bruke dem, ifølge Powell.

- Dersom dette stemmer er det en stor fare for at disse våpnene kan bli brukt eller rammet dersom det blir en krig, sier Tønnesson.

Tønnesson tror det er 50 prosent sjanse for at det blir vedtatt en ny Irak-resolusjon.

- Jeg gjetter på at det blir vedtatt en resolusjon som åpner for krig men ikke eksplisitt. Da tror jeg Frankrike kommer til å stemme for, Syria imot, Tyskland avstår fra å stemme, og resten av Rådets skeptiske medlemmer følger Frankrike, sier Tønnesson.

(NTB)