Tonnevis med støv fra meteor regnet over jorden i tre måneder

Dannet et belte av støv rundt kloden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En meteor gikk i oppløsning over Uralfjellene 15. februar i år og forårsaket at rundt 1000 personer ble skadd.

Da meteoren eksploderte ble atmosfæren fylt med tonnevis av «romstøv».

Se video av hvordan «skya» spredte seg - også over Norge - øverst i saken!

En rekke videoopptak fra stedet viser meteorens ferd gjennom atmosfæren. På et tidspunkt lyser den omtrent like sterkt som sola, etterfulgt av lyden av en kraftig eksplosjon og knust glass.

I tre måneder etter eksplosjonen regnet meteorstøv ned på jorden, ifølge en ny studie publisert i Geophysical Research Letters.

Belte av støv Ved hjelp av en av NASAs satellitter fant forskere ut at støvet ble spredt utover i atmosfæren på grunn av jordens sirkulasjon.

På bare fire dager hadde støvet dannet et belte rundt kloden, ifølge Space.com.

Skal forske videre Å følge denne støvskyen kan bidra til at forskere finner ut mer om hvordan partiker oppfører seg i jordens atmosfære.

Studien av støvskya er ennå ikke ferdig, og forskere jobber med å finne ut om meteorstøv kan påvirke skydannelsen i stratosfæren og mesosfæren.

Eksplosjonen 15. februar utløste krefter på i overkant av 500 kilotonn, 25 ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Nagasaki i 1945.