<strong>REAGERER:</strong> Sandra Bruflot mener Kristian Tonning Riise aldri burde vært møtedirigent under årsmøtet til Innlandet Høyre. Foto: Lise Åserud og Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
REAGERER: Sandra Bruflot mener Kristian Tonning Riise aldri burde vært møtedirigent under årsmøtet til Innlandet Høyre. Foto: Lise Åserud og Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Tonning Riise ledet viktig Høyre-møte: - Burde ikke skjedd

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarseth støtter Unge Høyre-lederen som reagerer på at metoo-felte Kristian Tonning Riise ledet årsmøtet i Innlandet Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kan bekrefte at Kristian Tonning Riise ledet årsmøtet i Innlandet Høyre 8. og 9. februar. Jeg hadde ingenting med det å gjøre, og har ingen ytterligere kommentar til saken, sier Kari-Anne Jønnes til Dagbladet.

Hun er leder for Høyres fylkestingsgruppe i Oppland.

Onsdag 10. januar 2018 gikk Tonning Riise av som leder i Unge Høyre etter flere bekymringsmeldinger og varsler om upassende oppførsel mot yngre kvinnelige partimedlemmer.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot reagerer på Tonning Riises opptreden, som hun mener aldri burde funnet sted.

- Jeg synes ikke noe om at han ledet årsmøtet til Innlandet Høyre. Unge Høyre har sagt at han ikke får delta på arrangementer i vår regi. Han får heller ikke delta på nasjonale arrangementer i regi av Høyre, som for eksempel landsmøter. Innlandet Høyre bestemmer selv over sine arrangementer, men jeg synes ikke han burde ledet årsmøtet, sier Bruflot til Dagbladet.

Høyre konkluderte med en gjentatte brudd på regelverket for trakassering og alkoholbruk. Han fikk også forbud mot å delta på arrangementer i regi av Unge Høyre.

<strong>REAGERER:</strong> Unge Høyre-leder Sandra Bruflot mener Innlandet Høyre burde hindret Tonning Riiser fra å lede møtet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
REAGERER: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot mener Innlandet Høyre burde hindret Tonning Riiser fra å lede møtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Generalsekretæren: - Uklokt

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarseth liker dårlig at Tonning Riise ble tatt inn i varmen av Innlandet Høyre:

- I forbindelse med konklusjonene i varslersakene mot Kristian Tonning Riise i fjor, ble det lagt klare og strenge grenser for hans aktivitet, verv og roller i partiet på nasjonalt plan. Han deltar for eksempel ikke på landsmøtet i Høyre. Og han får ike delta i noen aktiviterer i Unge Høyre, skriver Aarseth i en epost til Dagbladet.

Han legger til at fylkespartiet selv avgjør eventuell aktivitet fra Tonning Riise i Innlandet Høyre, men understreker:

- Jeg synes det er uklokt at han hadde i oppgave å være møteleder på fylkesårsmøet.

Fylkeslaget: - Best å bruke Tonning Riise

Gjertrud Nordal, Unge Høyre-kontakt i Innlandet Høyre, ønsker ikke å kommentere saken.

Fylkesleder i Innlandet Høyre, Lise Svenkerud, mener det var naturlig at Tonning Riise ledet møtet.

- Våre to stortingsrepresentanter Olemic Thommesen og Kristian Tonning Riise var møtedirigenter. Deres oppgave er å påse at møtet går riktig for seg. Det var ingen hemmelighet rundt dette og flere aviser til stede, også NRK Hedmark Oppland. Det var riktig for oss å ha et dirigentbord med begge fylkene representert, og vi mente det var best å bruke stortingsrepresentantene på vårt første hele felles årsmøte, sier Svenkerud.

Hun sier at det ikke er kommet noen negative reaksjoner på dette såvidt henne bekjent. Olemic Thommessen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Konfrontert med kritikken fra Bruflot er Lise Svenkerud kort i kommentaren:

- Ingen kommentar, sier fylkeslederen.

Erna: Ville ikke blitt valgt

To uker etter at Tonning Riise gikk av som Unge Høyre-leder i fjor, uttalte statsminister og partileder Erna Solberg til NRK at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt dersom hun hadde sett systematikken i varslene mot ham.

Siden første varsel mot Tonning Riise, er det kommet inn minst sju nye varsler mot ham om upassende atferd av seksuell karakter, der en av sakene handler om en hendelse i 2014, tre måneder før han ble valgt til leder for Unge Høyre.

Tonning Riise sier spørsmål om at han ledet møtet, bør stilles til noen andre enn ham selv:

- Årsmøtet var innkalt til på vanlig måte. Årsmøtedirigentenes eneste oppgave er å sørge for at årsmøtet avholdes så ryddig og effektivt som mulig. Vi hadde over 150 innsendte endringsforslag til et omfattende fylkestingsprogram, og jeg er fornøyd med at vi både holdt timeplanen og fikk behandlet alle saker på en god måte, sier Kristian Tonning Riise til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer