Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tonning Riise-saken

Tonning Riises motkandidat mener skandalene kunne vært unngått: - De dyrkes som guder

Gunnar Gundersen mener Tonning Riise-saken kunne vært unngått dersom han ikke hadde blitt behandlet som en stjerne.

TALENTENE BØR VEILEDES: Tidligere stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar Gundersen, mener politiske talenter dyrkes som guder, og at det er årsaken til masseavsløringene om seksuell trakassering i politikken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TALENTENE BØR VEILEDES: Tidligere stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar Gundersen, mener politiske talenter dyrkes som guder, og at det er årsaken til masseavsløringene om seksuell trakassering i politikken. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag 10. januar ble det kjent at tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trakk seg fra stillingen. Dette etter at medlemmer i ungdomspartiet ved flere anledninger reagerte på at han drakk for mye alkohol, flørtet upassende og hadde forhold til partifeller der makten var skjevt fordelt.

Etter at varslene mot Tonning Riise ble kjent har antall varsler om upassende oppførsel eskalert. På Høyres pressekonferanse søndag kveld informerte​ partiets generalsekretær, John-Ragnar Aarset, om at det er kommet 21 varsler siden 11. januar. Ti av varslene gjelder tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

- Blir behandlet som gudegaver

Den tidligere stortingsrepresentanten for Hedmark, Gunnar Gundersen, mener årsaken til avsløringene om seksuell trakassering innad i landets politiske partier de siste månedene bunner i at talentene blir behandlet som stjerner.

- Store talenter går tapt på grunn av at de blir for høye på seg selv, dyrkes som guder og tar seg til rette på en helt uakseptabel måte, sier Gundersen.

Gundersen vil ikke utdype uttalelsene overfor Dagbladet, men henviser til lokalavisa Østlendingen.

Til Østlendingen sier mannen, som sist ble innvalgt som stortingsrepresentant i 2013, at heltedyrkelsen i de politiske miljøene er en av årsakene til masseavsløringene de siste dagene. Han sier at representantene, på grunn av talentet sitt, ikke får negative tilbakemeldinger, og at grensene for hva de kan tillate seg derfor forflyttes.

Ifølge Gundersen kunne Tonning Riise-saken, i likhet med de andre politiske skandalene i norsk politikk, vært unngått om talentene hadde blitt ivaretatt av miljøene rundt.

- Hadde ikke detaljkunnskap

De færreste av politikerne i Unge Høyre eller moderpartiet innrømmer å ha hørt noe om Tonning Riises oppførsel. Tidligere i januar opplyste Aarset om at stortingsrepresentanten trakk seg frivillig, og at de ikke hadde fått inn noen varsler om den upassende oppførsel hans.

Også Unge Høyres generalsekretær, Maria Barstad Sanner, understreket at hun ikke hadde mottatt noen varsler om Tonning Riise. Under en pressekonferanse 16. februar bekreftet fungerende Unge Høyre-leder, Sandra Bruflot, at både ungdoms- og moderpartiet har sviktet, men nektet for at hun visste noe.

I går sa til og med statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse at hun ikke hadde detaljkunnskap om saken.

- En leder i Høyre har ikke detaljkunnskaper om interne forhold i Unge Høyre. Et eksempel på at Tonning Riises oppførsel ikke var så kjent, som en kunne tro, er den tøffe nominasjonsstriden i Hedmark Høyre. Hadde Tonning Riises oppførsel vært kjent, så ville den kommet opp i den prosessen, sa Solberg til Dagbladet.

- Visste ingenting

Heller ikke Gundersen hevder å ha visst noe om varslingssakene.

- Hadde jeg visst det hadde jeg tatt det opp med ham eller tipset nominasjonskomiteen. Det Tonning Riise har gjort er ikke greit, og det trengs motstand innad i partiene for å bekjempe slik oppførsel, men jeg hadde ikke hørt om hva han hadde gjort, og jeg ante ikke at det lå noe slikt bak, sier Gundersen til Dagbladet.

Under pressekonferansen i går ble det opplyst om at ungdomspartiet ble varslet om Riises oppførsel i 2013, 2014, 2015, 2016 og i 2017. Selv om Unge Høyres valgkomité ble varslet om Tonning Riises oppførsel i 2014, ble han gjenvalgt som Unge Høyre-leder i 2016.

På spørsmålet om hvor troverdig det er at sjefene hans i Hedmark Høyre ikke visste om Tonning Riises oppførsel, har han ingen kommentar.

Gundersen sier det er et godt spørsmål hvorfor varslene ikke ble tatt mer seriøst da de kom, men ønsker heller ikke å kommentere saken ytterligere.

- Mange visste om den uønskede seksuelle oppmerksomheten Tonning Riise gjentatte ganger skal ha gitt kollegaene sine de siste årene. Hvorfor tror du verken Unge Høyre eller Høyre gjorde noe med saken?

- Jeg vil ikke spekulere rundt det siden jeg ikke ante noen ting. Hele situasjonen står som et stort spørsmålstegn for meg, sier Gundersen.

- Kjenner meg ikke igjen i saken

Tonning Riise trakk seg med umiddelbar virkning tidligere denne måneden. På sin egen Facebook-profil skrev han at beslutningen ble tatt som en følge av Metoo-kampanjen. Han erkjenner at han ved flere anledninger «har utvist dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det».

Til Aftenposten skal en av varslerne ha sagt at den daværende stortingsrepresentanten tvang seg på henne på et fylkesårsmøte i Unge Høyre i 2014. Ifølge avisa ble hendelsen varslet inn til Unge Høyre umiddelbart, uten at det fikk noen konsekvenser.

Jenta, som da var 16 år gammel, sa at hun ikke ønsket samleie med Tonning Riise, men at hun var beruset og ikke husker så mye av hva som skjedde.

I en tekstmelding til Klassekampen på mandag, skriver Tonning Riise:

- Jeg har bekreftet at vi hadde sex og at begge hadde drukket alkohol. Det skulle aldri skjedd, og det beklager jeg veldig. Utover det kjenner jeg meg ikke igjen i saken slik den er gjengitt i media.

Ifølge avisa skrev han også at han ikke ønsker å delta i noen offentlig diskusjon om dette. Dagbladet har kontaktet Riise og framlagt uttalelsene fra Gundersen, foreløpig uten svar.

- Vi har sviktet

Erna Solberg og ledelsen i Høyre har fått massiv kritikk for håndteringen av sakene. Solberg sa i går at Høyre har hatt retningslinjer om seksuell trakassering siden 2003, men er likevel klar i sin dom over eget parti:

- Det er bare én åpenbar konklusjon i denne saken: Vi har sviktet. Vi har ikke klart å se ulike varsler og bekymringer i sammenheng og har derfor ikke klart å fange opp en oppførsel som burde blitt stanset mye tidligere, sier Erna Solberg.

Statsministeren sier også at det er klart at noen varslere i partiet ikke er blitt tatt på alvor når de har forsøkt å gi beskjed om Kristian Tonning Riise eller andre i Høyre.

- Det har vært en ukultur blant enkelte i partiet, sier statsministeren videre.

Hun lover at partiet skal øke bevisstheten rundt seksuell trakassering og endre partikulturen.

Også generalsekretær John-Ragnar Aarseth redegjorde i går for flere signaler og varsler som har kommet mot den tidligere Unge Høyre-lederen siden 2013.

- Vi har avdekket noen grunner til at Kristian Tonning Riise fikk holde på så lenge som han gikk, sa Aarset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!