Corona

Tonny (49) ansetter ikke corona-vaksinerte

Tonny Kolås, innehaver av Den Grønne Sykkel i Bergen, har høstet kritikk for en omstridt stillingsannonse - hvor han nekter å ansette corona-vaksinerte. Jussprofessor mener det er i strid med loven.

OMSTRIDT STILLINGSANNONSE: Tonny Kolås, innehaver av Den Grønne Sykkel, nekter å ansette coronavaksinerte. Jussprofessor mener det er i strid med loven. Foto: Den Grønne Sykkel / Privat
OMSTRIDT STILLINGSANNONSE: Tonny Kolås, innehaver av Den Grønne Sykkel, nekter å ansette coronavaksinerte. Jussprofessor mener det er i strid med loven. Foto: Den Grønne Sykkel / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

En stillingsannonse publisert på Facebook-siden til Den Grønne Sykkel onsdag, har allerede høstet mye omtale. Torsdag kveld hadde innlegget over 560 kommentarer og 500 likerklikk.

I stillingsannonsen heter det at covid-19-vaksinerte ikke vil bli vurdert til stillingen som sykkelmekaniker uavhengig av øvrige kvalifikasjoner.

- Dette blir for undertegnede og innehaver en «lakmus test» på opplyste og våkne mennesker som tar ansvar for sin egen helse og evner å tenke selv, heter det i innlegget.

HØSTET KRITIKK: Denne stillingsannonsen, undertegnet Tonny Kolås, har høstet kritikk. Foto: Skjermdump / Facebook
HØSTET KRITIKK: Denne stillingsannonsen, undertegnet Tonny Kolås, har høstet kritikk. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Det var Bergensavisen og TV 2 som omtalte saken først.

Vil boikotte

Innlegget er undertegnet Tonny Kolås (49), innehaver av Den Grønne Sykkel. Sykkelbutikken, som holder til i Bergen, selger og reparerer sykler.

Kolås, som har drevet i 18 år, har høstet mye kritikk for stillingsannonsen, og i kommentarfeltet på Facebook har flere oppfordret til boikott av butikken. Overfor Dagbladet sier han at han er overrasket over «den enormt negative responsen».

- Du krever at nye ansatte ikke skal være vaksinert. Hvorfor det?

- Det framkommer veldig greit i søknadsannonsen allerede. Jeg baserer ikke søknaden på mine kandidaters helsetilstand, jeg baserer det på visse holdninger, sier Kolås.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Hva legger du i det?

- Det betyr ikke at jeg dømmer eller latterliggjør de som tar vaksiner, de er gode og intelligente mennesker, men årsaken til at de tar vaksinen er basert på frykt og manglende kunnskap, mener han og legger til:

- Mange jeg snakker med velger å ta vaksinen for å få sin frihet tilbake. Jeg har aldri gitt vekk min frihet og kommer aldri til å gjøre en hestehandel ved å ta en vaksine. Jeg kommer ikke til å ta en vaksine for å få en elementær grunnlovsfestet frihet. Holdningen til de som har vaksinert seg er det jeg legger til grunn. Jeg ser ikke ned på dem som tar vaksinen, og skjønner at de gjør det med gode intensjoner.

49-åringen understreker at han ikke vil nekte vaksinerte kunder adgang til butikken.

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om skjenkestopp, og faren smitte på utesteder. Vis mer

Jussprofessor: Er forbudt

Anna Nylund, professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø (UiT), sier til Dagbladet at arbeidsmiljøloven forbyr arbeidsgiveren å innhente helseinformasjon og medisinske undersøkelser ved ansettelse med mindre det er nødvendig for å gjennomføre oppgaven.

- Arbeidstilsynet har kommet med et notat der de har sagt at terskelen må være høy. Typiske yrker er sykepleier og andre som er ansatt i helsetjeneste og omsorgstjeneste, men selv der er det skyhøy terskel.

- Er det omfattet av et diskrimineringsforbud?

- Ja. Et generelt prinsipp for å unngå diskriminering er at man ikke kan kreve helseinformasjon.

PROFESSOR: Anna Nylund. Foto: Privat.
PROFESSOR: Anna Nylund. Foto: Privat. Vis mer

- Så dette er ikke lov?

- Det er ikke lov. Dersom du nekter dette av livssynsgrunner kan det være direkte straffbart, eller hvis du ikke tar vaksine på grunn av en funksjonsnedsettelser, er det grunnlag for forbud i straffeloven. Det kan være indirekte diskriminering på et grunnlag som er straffbart.

Tonny Kolås avviser at det er i strid med loven.

- Fordi vi har et demokrati og da er det folket som bestemmer. Hvis loven er urimelig, skal loven fjernes.

- Hvem sier det?

- Jeg sier det. Loven er ikke nedfelt av en gud, det skal vi være glade for.

Skyhøy vaksinedekning

Torsdag ble det kjent at over 90 prosent takker ja til tilbudet om coronavaksine, noe som kan gi Norge verdens beste vaksinedekning.

- Det er så mange som ønsker å vaksinere seg. Det er jo en veldig god nyhet for flokkimmuniteten i Norge, men det gjør jo at det tar lengre tid før vi kommer til en ny prioriteringsgruppe, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NTB.

Overfor nyhetsbyrået sa hun at Norge kanskje har verdens beste vaksinedekning i de gruppene som er ferdigvaksinert, men understrekte at det er vanskelig å finne tall for å si det helt sikkert.

- Våre opprinnelige beregninger gikk ut på at 90 prosent ville takke ja, noe som regnes for å være skyhøyt i verdenssammenheng. Men vi ligger altså godt over det for alle gruppene som nå er ferdigvaksinert. For én av dem ligger vi helt oppe i 98 prosent, sa Stoltenberg.

Den høyeste andelen finner man nå i alderen 75–84 år. Der har 98,3 prosent av mennene fått første vaksinedose, mens det samme gjelder 97,2 prosent av kvinnene, ifølge siste ukesrapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Stoltenberg tror nordmenn har spesiell høy tillit til vaksinasjonsprogrammet.

- Vi ser at det stanser på rundt 60 prosent i en del av de landene som har vaksinert mange. De sliter med å komme høyere opp, sier hun.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer