Tønsberg kommune ilagt bot på to millioner etter skader ved Oseberghaugen

- Dette er pinlig, sier rådmannen.

KULTURMINNE SKADD:  Bildet viser graving ved Osberghaugen i 2013. Økokrim har ilagt Tønsberg kommune en bot på to millioner kroner for å ha skadet kulturminnet under graving. Foto: Arne Schau
KULTURMINNE SKADD: Bildet viser graving ved Osberghaugen i 2013. Økokrim har ilagt Tønsberg kommune en bot på to millioner kroner for å ha skadet kulturminnet under graving. Foto: Arne Schau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Økokrim har ilagt Tønsberg kommune en bot på to millioner kroner for gravearbeid som har ført til skader ved Oseberghaugen, en av landets største, fredede kulturskatter.

Rådmann Geir Viksand legger ikke skjul på hva han synes om blemmen kommunen har gjort.

- Dette er absolutt pinlig, sier han til tb.no.

Stort gravearbeid Oseberghaugen er en gravhaug i Slagendalen i Tønsberg, som ligger i Vestfold.

«Skaden skjedde ved at kommunen utførte større gravetiltak nær Oseberghaugen og i kulturmiljøet til gravhaugen i Slagendalen. Gravinga vart gjort utan løyve frå fylkeskommunen», heter det i pressemeldingen.

«Oseberghaugen er eit unikt kulturminne og ligg i eit kulturmiljø av nasjonal og internasjonal verdi. Området gravetiltaket har funne stad inngår i området som er søkt verna som verdsarv og det blei gjort uoppretteleg skade under gravinga», står det videre.

Rikt gravgods Oseberghaugen ble gravd ut i 1904 av arkeologen Gabriel Gustafson. Utgravningene avdekket en kvinnegrav fra første del av 800-tallet, med rikt gravgods, deriblant det verdensberømte Osebergskipet. Funnene fra Gustafsons utgravninger er i dag utstilt i Vikingskipshuset i Oslo, ifølge Wikipedia.

«Oseberghaugen har gitt oss verdens rikeste gravfunn fra vikingtid. Den er virkelig eventyret i norsk arkeologi», står det på kommunens hjemmeside.

Dagbladet kommer med mer.

SKADD: Oseberghaugen i Vestfold, her fotografert under arbeid i 2007, har blitt skadd av gravearbeid, ifølge Økokrim. Da bildet ble tatt gjenåpnet arkeologer haugen for å undersøke en sarkofag som inneholdt en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden. Arkivfoto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix
SKADD: Oseberghaugen i Vestfold, her fotografert under arbeid i 2007, har blitt skadd av gravearbeid, ifølge Økokrim. Da bildet ble tatt gjenåpnet arkeologer haugen for å undersøke en sarkofag som inneholdt en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden. Arkivfoto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer