Tønsberg kommune ødela egne, uerstattelige kulturskatter. Nå har de godtatt millionbot

Fikk avslag på grunn av pengemangel.

SKADER:: Oseberghaugen i Vestfold, her fotografert under arbeid i 2007, ble skadet av arbeid som pågikk over flere måneder i 2013. Da dette bildet ble tatt gjenåpnet arkeologer haugen for å undersøke en sarkofag som inneholdt en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtida. Arkivfoto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix
SKADER:: Oseberghaugen i Vestfold, her fotografert under arbeid i 2007, ble skadet av arbeid som pågikk over flere måneder i 2013. Da dette bildet ble tatt gjenåpnet arkeologer haugen for å undersøke en sarkofag som inneholdt en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtida. Arkivfoto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tønsberg kommune har godtatt en bot på 1,5 millioner kroner, etter at de over flere måneder i 2013 gravde opp og ødela uerstattelige områder i et av landets aller mest historiske kulturområder. 

- Jeg vet at kommunen ikke er stolte over det de har gjort. Bare det å grave i et slikt område - et området det er søkt om verdensarvstatus for - som de har skrevet under at de vil ivareta - det er flaut.

Det sier politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til Dagbladet. 

Uten tillatelse I vedtaket, som er skrevet av statsadvokatene hos Økokrim, står det at Vestfold-kommunen fra 2. januar til 23. mai 2013 iverksatte omfattende gravearbeid på flere steder, deriblant ved Oseberghaugene, der historiske skatter fra Vikingtida ligger under jorda.

Det hadde de ikke søkt om tillatelse til å gjøre.

Da graverne på arbeid fra kommunen satte seg inn sine gravemaskiner og begynte å grave i jorda der det ligger skjeletter fra vikingtida, skulle de legge nytt avløpsnett.

I stedet kom de borti uerstattelige kulturminner. 

- De ødela blant annet en kullgrop man har datert tilbake til før Kristus' tid. Når man graver på den måten - i et område det ikke skulle vært gravd - så vet man ikke hva man skader, sier Økokrims Svae-Grotli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.