SKADER:: Oseberghaugen i Vestfold, her fotografert under arbeid i 2007, ble skadet av arbeid som pågikk over flere måneder i 2013. Da dette bildet ble tatt gjenåpnet arkeologer haugen for å undersøke en sarkofag som inneholdt en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtida. Arkivfoto: Peder Gjersøe / NTB Scanpix
SKADER:: Oseberghaugen i Vestfold, her fotografert under arbeid i 2007, ble skadet av arbeid som pågikk over flere måneder i 2013. Da dette bildet ble tatt gjenåpnet arkeologer haugen for å undersøke en sarkofag som inneholdt en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtida. Arkivfoto: Peder Gjersøe / NTB ScanpixVis mer

Tønsberg kommune ødela egne, uerstattelige kulturskatter. Nå har de godtatt millionbot

Fikk avslag på grunn av pengemangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tønsberg kommune har godtatt en bot på 1,5 millioner kroner, etter at de over flere måneder i 2013 gravde opp og ødela uerstattelige områder i et av landets aller mest historiske kulturområder. 

- Jeg vet at kommunen ikke er stolte over det de har gjort. Bare det å grave i et slikt område - et området det er søkt om verdensarvstatus for - som de har skrevet under at de vil ivareta - det er flaut.

Det sier politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til Dagbladet. 

Uten tillatelse I vedtaket, som er skrevet av statsadvokatene hos Økokrim, står det at Vestfold-kommunen fra 2. januar til 23. mai 2013 iverksatte omfattende gravearbeid på flere steder, deriblant ved Oseberghaugene, der historiske skatter fra Vikingtida ligger under jorda.

Det hadde de ikke søkt om tillatelse til å gjøre.

Da graverne på arbeid fra kommunen satte seg inn sine gravemaskiner og begynte å grave i jorda der det ligger skjeletter fra vikingtida, skulle de legge nytt avløpsnett.

I stedet kom de borti uerstattelige kulturminner. 

- De ødela blant annet en kullgrop man har datert tilbake til før Kristus' tid. Når man graver på den måten - i et område det ikke skulle vært gravd - så vet man ikke hva man skader, sier Økokrims Svae-Grotli.

Stoppet ikke Omstendighetene i saken er skjerpet, både på grunn av kulturminnene i jorda de gravde i, og fordi de ikke stoppet da Fylkeskommunen ba dem om det. 

- Det medførte uopprettelig skade, sier Svae-Grotli i Økokrim. 

- Boten er høy. Det er snakk om et av de viktigste kulturminnene vi har, sier han. 

HØY BOT SOM ADVARSEL: Økokrims Inge Svae-Grotli håper boten vil fungere som en advarsel til andre kommuner med kulturminner. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HØY BOT SOM ADVARSEL: Økokrims Inge Svae-Grotli håper boten vil fungere som en advarsel til andre kommuner med kulturminner. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Boten var opprinnelig enda høyere - på to millioner kroner. Men siden saken rullet opp i november i fjor er den nedjustert til 1,5 millioner kroner. Dette på grunn av Tønsberg kommunes dårlige råd. 

- Vi hadde kunnskap om at kommunen i noen år har slitt økonomisk, og fikk tilleggsopplysninger som gjorde at vi valgte å sette boten noe ned. Men den er fortsatt høy, den skal gjenspeile virkningen. En rik kommune ville fått en noe høyere bot slik at det skulle ha noe for seg, sier han.

Tønsberg kommune legger seg flat, sier rådmannen til Dagbladet.

- Vi må bare erkjenne at gravingen ikke skulle skjedd. Vi hadde en avtale med fylkeskommunen om at vi skulle få klarsignal fra dem før vi satte i gang. I dette tilfellet tok det lang tid før vi hørte noe, og dessverre ble gravinga satt i gang uten klarsignalet, sier rådmann Geir Viksand.

- Boten er for høy - Så det var noen andres feil?

- Jeg sier ikke at det skjedde fordi det tok lang tid, men det tok lang tid før vi fikk svar. Men vi er fullt klar over at det er på det rene at det ikke skulle vært gravd der, sier han.

Rådmannen synes boten er for høy.

- Vi synes den er for høy i forhold til andre bøter som er gitt i lignende tilfeller i henhold til kulturminneloven, sier han.

- Det kan være fordi det knapt finnes større kulturminner i Norge?

- Jeg kan ikke si noe om det. Vi beklager det som skjedde, sier Viksand.

- Kommunene må tenke seg om Han sier saken har skapt uro blant lokale jordbrukere i området.

-BOTEN ER FOR HØY: Det sier rådmann Geir Viksand. Foto: Tønsberg kommune
-BOTEN ER FOR HØY: Det sier rådmann Geir Viksand. Foto: Tønsberg kommune Vis mer

- Reaksjonene går på hvordan man skal forholde seg til vernereglene. Vi må samles for å gå opp rutinene i forhold til hvordan man kan grave i området. Det er snakk om et stort landbruksområde. Jeg vet ikke hvordan innbyggerne generelt har reagert.

Økokrim håper millionboten vil stå som en advarsel til andre kommuner med kulturskatter.

- Vi håper de ser at de må ha en god plan for kulturminnene sine, og tenker seg om før de setter igang andre tiltak som kan skade disse. For oss er det viktig å reagere med en bot som er av betydning, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli.

- Noen ganger er det vanskelig å se ting som er rett foran seg - mens det for folk lenger unna er tydelig ut at man ikke skulle gravd der. Tønsberg har mange kulturminner, det er kanskje én forklaring - men på ingen måte noe som setter saken i noe annet lys, sier han.

- Det blir flaut når kommunen på en side søker om å stå på verdensarvlista, mens den andre siden iverksetter gravearbeid i samme område. Det har kommunen innsett at ikke skulle vært gjort.

KULTURMINNE SKADD: Bildet viser graving ved Osberghaugen i 2013. Økokrim har ilagt Tønsberg kommune en bot på halvannen million kroner for å ha skadet kulturminnet under graving. Foto: Arne Schau
KULTURMINNE SKADD: Bildet viser graving ved Osberghaugen i 2013. Økokrim har ilagt Tønsberg kommune en bot på halvannen million kroner for å ha skadet kulturminnet under graving. Foto: Arne Schau Vis mer