Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tony (58) fikk ikke lov til å dø - sluttet å spise

Den totalt lammede mannen beskrev livet som «et våkent mareritt».

TOTALT LAMMET: Tony Nicklinson (58) var bare i stand til å kommunisere ved hjelp av øyelokkene, og drev i flere år en aktiv kampanje for å få lov til å motta aktiv dødshjelp. Foto: BINDMANS / EPA / NTB SCANPIX
TOTALT LAMMET: Tony Nicklinson (58) var bare i stand til å kommunisere ved hjelp av øyelokkene, og drev i flere år en aktiv kampanje for å få lov til å motta aktiv dødshjelp. Foto: BINDMANS / EPA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med ordene «Farvel, verden, tida er inne» døde britiske Tony Nicklinson (58) i morges. Nicklinson, som var totalt lammet etter et slag, tapte kampen for å få motta aktiv dødshjelp (se faktaboks) for ei uke siden, og ble siden svakere og svakere.

58-åringen beskrev livet sitt som «et våkent mareritt».

- Jeg er trist over at retten ønsker å fordømme meg til et liv med økende uverdighet og lidelse, uttalte han til BBC News etter at kjennelsen var klar.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Storbritannia, og Twitter-kontoen hans har i skrivende stund nærmere 50 000 følgere.

Aktiv dødshjelp forbudt I de fleste land er det ulovlig å gi aktiv dødshjelp, og Nicklinson drev en aktiv kampanje for å få endret det engelsk-walisiske lovverket slik at en lege kunne utføre barmhjertighetsdrap på ham uten å frykte straffeforfølgelse.

Det gikk ikke; i forrige uke avslo retten å etterkomme Nicklinsons ønske. Deretter gikk det raskt nedover med 58-åringens helsetilstand; han sluttet å spise, og pådro seg lungebetennelse. Til slutt døde han altså hjemme i morges, omgitt av sin kone og to døtre.

- Han var knust og veldig redd. Han sa: «Jeg frykter for framtida og lidelsen den vil medføre», sier familiens advokat Saimo Chahal til BBC News.

- Jeg kan ikke forstå hvordan noen kan være uenig i logikken i saken, sa Nicklinson etter tapet i retten.

Slag på forretningsreise 58-åringen fra Wiltshire i Sørvest-England ble totalt lammet etter et slag under en forretningsreise til Aten i 2005, og kunne etterpå bare kommunisere ved å blunke med øyelokkene (locked-in-syndrom). Han var imidlertid ved full bevissthet.

- Hadde jeg visst hva jeg vet nå, ville jeg ikke ringt ambulansen, men latt naturen gå sin gang, sa han i 2010.

Nicklinson underskrev i 2004 en erklæring der han frasier seg livsforlengende behandling, skulle han komme i en situasjon der han ikke kunne uttrykke ønske om det selv. Etter rettstapet var han imidlertid i motsatt situasjon: Han kunne gi uttrykk for at han ønsket å avslutte livet, men var ikke i stand til å utføre handlingen selv, på grunn av lammelsen.

Ikke dødssyk - 90 prosent av all kløe må jeg bare holde ut, fordi innen noen har kommet for å klø, er den forsvunnet, ga 58-åringen som eksempel på hvoran han totalt var prisgitt andre, i en artikkel han skrev for BBC tidligere i sommer.

En britisk kommisjon om barmhjertighetsdrap kom i fjor til at det fins gode argumenter for å tillate aktiv dødshjelp - men bare i tilfeller der pasienten har en dødelig sykdom. Det gjaldt ikke Nicklinson; ifølge legene kunne han leve i opptil 20 år til - et scenario han altså ikke var interessert i.

- Jeg finner det umulig å leve med vissheten om at jeg, i motsetning til dere, ikke har noen vei ut - selvmord - når dette livet blir for mye å takle, avsluttet han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media