Tony (67) behandler kong Harald på Slottet

Den kjente naturmedisineren behandler både kong Harald og dronning Sonja.

AKUPUNKTUR: Både kong Harald og dronning Sonja er behandlet av Tony Venbakken, som har vært flere ganger på slottet. Slottet vil ikke kommentere opplysningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
AKUPUNKTUR: Både kong Harald og dronning Sonja er behandlet av Tony Venbakken, som har vært flere ganger på slottet. Slottet vil ikke kommentere opplysningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste årene har det kommet fram at kongehuset har omfavnet flere former for alternativ medisin. Dronning Sonja har hatt besøk av Snåsamannen, prinsesse Märtha driver sin velkjente engleskole, da kronprinsesse Mette-Marit hadde nyrebekkenbetennelse i 2007 ble hun behandlet av sin synske svigerinnes varme hender, og i sommer var kronprinsessen på besøk hos en meditasjonsguru i India.

Nå får Dagbladet bekreftet at dronning Sonja i flere år har fått besøk av en erfaren akupunktør og homeopat - som også har behandlet kong Harald.

Mannen det er snakk om er Tony Venbakken (67), som driver klinikken Oslo naturmedisinske senter i Homansbyen, ikke langt fra slottet.
Arkivsøk viser at han tidligere har behandlet blant andre Trine Rein og Solveig Kringlebotn.

Opprørt Venbakken reagerer kraftig når Dagbladet ringer og vil ha hans kommentar til disse opplysningene.

- Jeg har besøkt kongehuset i flere år. Men jeg har taushetsplikt, og ønsker verken å medvirke til noen artikkel eller at dere skriver noen artikkel overhodet, sier Venbakken til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at kong Harald har fått behandling på Slottet, mens dronning Sonja også har vært til behandling i Venbakkens lokaler.

- Vi har ingen kommentar, skriver Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, i en e-post til Dagbladet.

Akupunktur Tony Venbakken er utdannet innen homeopati og akupunktør TCM fra England og Norge, i tillegg til et opphold ved Chengdu University of Traditional Chinese Medicine i Sichuan-provinsen i Kina.

- På generelt grunnlag kan jeg si at jeg er terapeut, og primært driver med akupunktur, sier Venbakken.

Dagbladet får bekreftet at det er akupunktur Venbakken har utført på kongeparet. Oslo naturmedisinske klinikk tilbyr ifølge sine hjemmesider homeopati, akupunktur, øreakupunktur, naturopati/ernæring, soneterapi og laserbehandling.

- Akupunktur er en metode å holde rynkene borte gjennom å øke sirkulasjonen. (...) Med fine små nåler, som stimulerer huden, kan du forhindre at dine rynker blir dypere og samtidig få en helhetsbalanse av hele ditt energisystem, heter det på klinikkens hjemmesider.

- Liten effekt Effekten av akupunktur er en langvarig - og pågående - diskusjon både i inn- og utland.

ERFAREN: Tony Venbakken (67) har tidligere behandlet flere kjente musikere. Han behandler kongeparet med akupunktur. Foto: Privat
ERFAREN: Tony Venbakken (67) har tidligere behandlet flere kjente musikere. Han behandler kongeparet med akupunktur. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vil rose kongeparet. Akupunktur har vist seg å ha god effekt på flere måter. Hvis man bruker akupunktører som er godkjent og får gjort det på en skikkelig måte har det effekt, mener generalsekretær Erik Nygaard i Akupunkturforeningen.

Professor Asbjørn Dyrendal ved Institutt for arkeologi og religionsvitenskap på NTNU har jobbet mye med alternativ medisin - og er tvilende.

- Det er veldig tvilsomt om det er noen dokumentert effekt. Derimot er det en betydelig placeboeffekt (innbilt effekt), sier Dyrendal.

Kan være nyttig En nylig publisert studie der den erfarne kreftforskeren Andrew J. Vickers har undersøkt nesten 18 000 pasienter fra USA, Storbritannia, Tyskland og Sverige, sier at akupunktur kan være nyttig - men at effekten er liten.

- Selv om våre funn indikerer at effekten av akupunktur er mer enn en placeboeffekt, er det andre faktorer enn bare bruken av nåler som har en innvirkning, heter det i studien.

I studien hevder forskerne at effekten av reell akupunktur bare var hårfint bedre enn effekten av reine bløffmetoder.

Akupunktur

• Gammel kinesisk medisinsk behandlingsteknikk som går ut på å føre inn tynne nåler på bestemte steder i kroppen.

• Akupunktur brukes mot både kroniske og akutte smerter, og hevdes å stimulere immunapparatet og bedre energinivået.

• På kinesisk kalles metoden Zhen Jiu, nåling og varming.

• Har vært brukt i Norge siden tidlig på 1970-tallet.


Kilder: SNL/Fastlegen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer