Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tony ansetter ungdommer som stjeler fra butikken hans

- Jeg vil hjelpe ungdommer som har havnet på feil spor.

GIR TYVENE JOBB: Tony Borgryd vil at tyvene skal oppleve hvordan det er å jobbe. Foto: Privat
GIR TYVENE JOBB: Tony Borgryd vil at tyvene skal oppleve hvordan det er å jobbe. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske kjøpmannen Tony Borgryd har sin egen løsning på hvordan man skal håndtere unge butikktyver som stjeler fra butikken hans.

De siste tjue åra har han nemlig tilbudt tyvene jobb i hans butikk i Smedby utenfor Kalmar, skriver P4 Kalmar som først omtalte saken.

- Det viktigste er at ungdommene forstår at de må betale for det de har stjålet. Jeg var heller ikke mors beste barn da jeg var ung, men jeg vet at det kan starte med sjokolade eller cola, før det går videre til klesplagg og i verste fall innbrudd. Jeg vil hjelpe ungdommer som har havnet på feil spor, men som fortsatt har en sjanse til å ta riktige valg, sier Borgryd til Dagbladet.

Oppsøker foreldrene Siden 1995 har mellom 20 til 25 ungdommer fått muligheten til å jobbe i Borgryds butikk, og tanken bak den alternative straffen er at ungdommene skal få forståelse for hvordan det er å jobbe i butikk, samtidig som de jobber gratis for å gjøre opp for det de har stjålet.

Hver gang ungdommer blir tatt for nasking har han, i tillegg til å kontakte politiet, oppsøkt ungdommenes foreldre for å bli enig med dem om hvordan barna kan gjøre opp for naskingen.

- Det er enda flere som har blitt tatt for nasking, men det er ikke alle som har fått jobb i butikken. Det avhenger litt av ungdommen selv og foreldrene, men reaksjonene til ungdommene som har vært innom meg har vært veldige positive, forteller kjøpmannen.

- Ingen av ungdommene som har fått tilbud om å jobbe har nektet. Mange av ungdommene har hatt dårlig samvittighet, og ment at straffen er en bra måte å gjøre opp for seg.

Blitt venner med tyvene Ifølge kjøpmannen har de fleste av dem som har fått tilbud om jobb lært av sin feil, mens enkelte foreldre har ment at han hauser opp naskingen. Det synes kjøpmannen er sjokkerende.

- Jeg mener at naskingen er alvorlig. Hvis man ikke setter en stopper for dette i ung alder kan det i verste fall få store konsekvenser for ungdommene seinere i livet.

Kjøpmannen fra Smedby forteller at han er overrasket over alle tilbakemeldingene hans alternative straffemetode har gitt han.

- Det er mange som fleiper med meg om at det bare er å stjele fra butikken og få seg jobb, men det har aldri vært min intensjon. Jeg ønsker å gjøre noe for ungdommer som egentlig trenger en voksen å snakke med. Flere av dem som har vært innom meg har jeg blitt venn med, og alt er glemt og tilgitt. Jeg er overbevist om at de ikke kommer til å stjele igjen, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!