Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tony Blair dro ikke til de verste områdene i Gaza

Er spesialutsending til Midtøsten.

BESØKTE GAZA: Kvartettens spesialutsending Tony Blair ankom Gazastripen i dag i sitt første besøk siden han ble utnevnt. Han har imidlertid tatt til orde ved flere anledninger at kvartetten må samarbeide med Hamas for å få til en varig fredsløsning. Foto: Scanpix.
BESØKTE GAZA: Kvartettens spesialutsending Tony Blair ankom Gazastripen i dag i sitt første besøk siden han ble utnevnt. Han har imidlertid tatt til orde ved flere anledninger at kvartetten må samarbeide med Hamas for å få til en varig fredsløsning. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom Midtøstenkvartettens utsending Tony Blair til Gaza, skriver AFP.

- Jeg ville komme selv for å høre førstehåndsberetninger fra folket på Gaza, som har fått livene sine ødelagt av den siste konflikten, sa Blair under et besøk på en FN-skole i Beit Hanun på Gazastripen.

USA, EU, Russland og FN utnevnte Blair til Midtøstenutsending i juni 2007. Dagens besøk er imidlertid Blairs første i Gaza siden utnevnelsen.

I motsetning til mange andre statsledere som har besøkt Gaza, unnlot Blair også å besøke de verst rammede områdene i Gaza.

- Det er disse folkene som må være i fokus for alle våre anstrengelser for fred og utvikling, sa Blair, som vil legge fram inntrykkene sine under en giverlandskonferanse for gjenoppbyggingen av Gaza i morgen.

Konferanse i morgen
Norge, som leder den internasjonale giverlandsgruppen (AHLC), vil også være tilstede på konferansen i Sharm el-Sheikh.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var selv i Gaza på fredag for å bivåne ødeleggelsene.

- Nå må fokuset ligge på å finne felles og samlende løsninger for gjenoppbyggingen på Gaza. Det internasjonale samfunnet må koordinere sine bidrag til Gaza, og ikke minst trenger vi et samlet palestinsk lederskap som kan stå for den gjenoppbyggingen som Norge og andre land ønsker å støtte, sa Støre.

Om USA vil støtte en palestinsk samlingsregjering, er imidlertid uklart. USAs ferske utenriksminister Hillary Clinton kommer til giverlandskonferansen, men Hamas står fremdeles på USAs liste over terrororganisasjoner.

Heller ikke EU har tidligere villet godta en palestinsk samlingsregjering som inkluderer Hamas.

- Smertefulle angrep
I mellomtiden raser den israelske statsministeren over gjentatte rakettangrep på Israel.

- Dersom rakettangrepene fra Gaza fortsetter, vil vi svare med smertefulle, strenge og kompromissløse angrep fra sikkerhetsstyrkene, sa Ehud Olmert i dag ifølge AP. Olmerts harde ordbruk kan ha sammenheng med den uklare innenrikspolitiske situasjonen i Israel etter valget.

Israel nekter fortsatt å slippe etterforskere og eksplosivryddere inn på Gazastripen. Blokaden av Gaza forverrer daglig den humanitære situasjon for de 1,4 millioner innbyggerne som er avhengig av internasjonal bistand for å overleve.

I dag kom også nyheten om at fem personer døde da en tunnel mellom Gaza og Egypt brøt sammen.

HUMANITÆR KRISE: Tusenvis av palestinere ble hjemløse under Israels siste offensiv mot Gaza. I morgen leder Norge giverlandkonferansen for gjenoppbygningen av Gaza. Foto: Scanpix
HUMANITÆR KRISE: Tusenvis av palestinere ble hjemløse under Israels siste offensiv mot Gaza. I morgen leder Norge giverlandkonferansen for gjenoppbygningen av Gaza. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling