RAPPORT: Tony Blair kan bli stilt for riksrett på grunn av hans beslutning om at å erklære krig mot Irak i 2003. Foto:  EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL UK AND IRELAND OUT / NTB Scanpix
RAPPORT: Tony Blair kan bli stilt for riksrett på grunn av hans beslutning om at å erklære krig mot Irak i 2003. Foto:  EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL UK AND IRELAND OUT / NTB ScanpixVis mer

Tony Blair får slakt i rapport om Irak-krigen. Jussprofessor: - Han kan bli stilt for riksrett

- Rapporten kan få store konsekvenser for Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag ble Chilcot-rapporten sluppet på en pressekonferanse i London.

Den slakter tidligere statsminister Tony Blairs beslutninger før og under Irak-krigen i 2003.

I rapporten blir blant annet Blair og hans regjering kritisert for hvordan de håndterte krigen. Det står blant annet at etterretningen var for dårlig og at selv mot FNs anbefaling om å ikke gå inn i Irak tok Blair og tidligere president i USA George W. Bush beslutningen om å erklære krig i 2003.

Kan forfølges

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Mads Andenæs sier at det ikke er noen tvil om at Chilcot-rapporten vil få store konsekvenser for tidligere statsminister Tony Blair.

- Det er ingen tvil om at han kan stilles for riksrett. Sist noen ble stilt for riksrett i Storbritannia var i 1806, men denne saken er så alvorlig at det er mulig at det skjer, sier Andenæs til Dagbladet.

Riksrett foregår slik at parlamentet opptrer som domstol. Saken skal da være reist mot medlemmer av en regjering, storting eller Høyesterett for straffbare forhold.

Selv om dette er en alvorlig sak sår likevel professoren tvil om at dette vil skje.

- Det skal mye til for at det skjer. Likevel er det mulighet at privatpersoner stiller han for retten, sier professoren.

- Det er 13 år tilbake i tid, har det noe å si i denne saken?

- Det har ingenting å si i en sak som dette, sier Andenæs.

Kan påvirke erstatningssaker

Siden Irak-krigen har flere personer krevd erstatning fra Storbritannia. I krigen døde 179 britiske soldater og mellom 160 400 til 179 312 irakere ifølge Iraq Body Count. Rapporten kan være med på å endre erstatningssummene i tida framover.

- Det er for tida mange rettssaker i det britiske systemet om erstatning til folk som har blitt drept eller blitt utsatt for overgrep under Irak-krigen. Utfallet i disse sakene vil bli påvirket av den sterke kritikken i rapporten, sier jussprofessoren.

Dersom han ikke blir stilt for riksrett, har det likevel konsekvenser for ham personlig.

- Han er ferdig som politiker for lengst, men hans ettermæle er ødelagt. Det er det ingen tvil om, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder til Dagbladet.

- Som Churchill

På en pressekonferanse i ettermiddag sa Tony Blair at han beklager på det sterkeste.

- Irak-krigen var min mest smertefulle beslutning. Jeg beklager, sa Blair ifølge NTB.

Likevel understreket han at han ikke angrer på avgjørelsen. Ifølge BBC sa han følgende:

- Irak hadde ikke noen sjanse under Saddam Hussein, sa han.

Førstelektor Mustad sammenligner Blair med tidligere statsminister Winston Churchill.

- Det virket som han på forhånd hadde planer om å ta noen, slik som Churchill hadde planer om å ta Adolf Hitler under krigen. Tony Blair løy for Underhuset og endret etterretningsrapportene for å rettferdiggjøre krig i Irak, sier Mustad.

Mustad tror imidlertid sjansen er liten for at han blir rettsforfulgt, blant annet fordi han tar ansvar for handlingene og beklager.

- Sansynligheten er liten fordi han beklager, men det er muligheter for at han blir stilt for retten av privatpersoner, sier han.