Tony Blair får slakt i rapport om Irak-krigen. Jussprofessor: - Han kan bli stilt for riksrett

- Rapporten kan få store konsekvenser for Tony Blair.

RAPPORT: Tony Blair kan bli stilt for riksrett på grunn av hans beslutning om at å erklære krig mot Irak i 2003. Foto:  EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL UK AND IRELAND OUT / NTB Scanpix
RAPPORT: Tony Blair kan bli stilt for riksrett på grunn av hans beslutning om at å erklære krig mot Irak i 2003. Foto:  EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL UK AND IRELAND OUT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ettermiddag ble Chilcot-rapporten sluppet på en pressekonferanse i London.

Den slakter tidligere statsminister Tony Blairs beslutninger før og under Irak-krigen i 2003.

I rapporten blir blant annet Blair og hans regjering kritisert for hvordan de håndterte krigen. Det står blant annet at etterretningen var for dårlig og at selv mot FNs anbefaling om å ikke gå inn i Irak tok Blair og tidligere president i USA George W. Bush beslutningen om å erklære krig i 2003.

Kan forfølges

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Mads Andenæs sier at det ikke er noen tvil om at Chilcot-rapporten vil få store konsekvenser for tidligere statsminister Tony Blair.

- Det er ingen tvil om at han kan stilles for riksrett. Sist noen ble stilt for riksrett i Storbritannia var i 1806, men denne saken er så alvorlig at det er mulig at det skjer, sier Andenæs til Dagbladet.

Riksrett foregår slik at parlamentet opptrer som domstol. Saken skal da være reist mot medlemmer av en regjering, storting eller Høyesterett for straffbare forhold.

Selv om dette er en alvorlig sak sår likevel professoren tvil om at dette vil skje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer