Tony Blairs PR-guru går av

Storbritannias handels- og industriminister Peter Mandelson gikk av i dag, etter beskyldninger om et tvilsomt privat boliglån. Ministeren som lånte ham pengene, gikk av noen timer senere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgangene blir sett på som et alvorlig politisk tilbakeslag for statsminister Tony Blair.

Mandelson (45) har vært Blairs PR-rådgiver, og regnes som en av hjernene bak den politiske strategien som i fjor førte helt fram til Downing Street 10. Tidligere denne uken bekreftet Mandelson at han hadde lånt penger av sin venn og regjeringskollega, Geoffrey Robinson. Robinson er Paymaster General, det vil si minister for lønns- og skattepolitikk. Bare timer etter Mandelsons avgang, kom nyheten om at Robertson også trekker seg.

373 000 pund - nærmere fem millioner kroner - skulle brukes til boligkjøp, og Mandelson betalte dem tilbake med renter, uten forsinkelser av noe slag.

Robinson ble gransket

Regjeringsmedlemmer plikter imidlertid å utvise ekstra forsiktighet i sine økonomiske affærer. For Mandelson ble det skjebnesvangert at hans eget departement, handels- og industridepartementet, ledet en etterforskning av Geoffrey Robinsons forretningsaffærer.

- For å være helt oppriktig, burde jeg aldri ha lånt disse pengene, og jeg skulle i alle fall ikke ha holdt lånet hemmelig for noen, het det i Mandelsons avskjedssøknad.

Tidligere har han betegnet hele affæren som en privat sak.

Blair tar juleferie

Statsminister Tony Blair var i dag svært ordknapp. Han nøyde seg med å si at han ville studere situasjonen i ro og mak på sitt offisielle landsted Chequers i juleferien.

Talsmenn for den britiske regjering innrømmet at de fant hele affæren «pinlig».

Blairs «grå eminense» blir trolig erstattet av visefinansminister Stephen Byers.

(NTB-DPA-AFP)