Tony er én av 10,7 millioner latinos i California.

LOS ANGELES (Dagbladet): Tony Flores (43) har bestemt seg for å stemme på Al Gore 7. november. En uke før valget slåss både Gore, George W. Bush og Bill Clinton om velgerne i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke flertallet av Californias 10,7 millioner latinos gjør som Tony, har ikke Gore en sjanse til å bli USAs neste president. Millioner pøses inn i valgkampannonser.

Så langt har George W. Bush 209 såkalt sikre valgmannsstemmer, mens Al Gore har 171. For å bli president, må vinneren ha minimum 270 av de 538 valgmannsstemmene. Californias 54 valgmannsstemmer er inkludert i Gores regnskap.

Puster i nakken

Målinger viser at Bush puster Gore i nakken i California. Derfor bruker Bush nå tid på vestkysten og tvinger Gore til å bruke verdifull tid og millioner av dollar i California som han hadde trengt å bruke i andre svingstater.

- Hver dag kommer det over hundre kunder hit. Bare to av dem sier at de vil stemme på Bush, sier Tony, som svetter over grytene på Quality Café i Los Angeles fattige Rampart-område.

Målinger viser likevel at 25 prosent nå myser mot Bush. Det er altfor mange, mener Tony. Det både Bush og Gore vet er at USAs mest folkerike delstat vil være tungen på vektskåla under presidentvalget. Og den stadig økende gruppa latinos begynner å forstå at de har makt. De kan være med på å avgjøre høstens valg. Tony Flores kom til USA fra Mexico som 18-åring og har jobbet i restaurantbransjen siden.

- Alle snakker om de gode økonomiske tidene, men jeg tjener mindre nå enn for 20 år siden. Alt er blitt så dyrt. Vi jobber og sliter døgnet rundt, og alle pengene går til regninger. Nå sparer jeg for å reise tilbake til Mexico. Jeg sendte kona og våre to barn til Mexico for et par år siden. Begge barna går på college og universitet, sier Tony.

Han har gjort som millioner av meksikanske foreldre har gjort før ham: Slitt og strevet for å sikre barnas framtid.

Drittjobbene

- Latinos gjør alle drittjobbene for amerikanerne. Betalingen er dårlig, men folk takker ja for å kare seg ut av fattigdommen. Amerikanerne er avhengig av oss for å leve som grever, sier Tony.

Han tjener 350 dollar i uka. Med husleie på 600 dollar i måneden er det ikke så mye annet igjen enn til andre regninger, mat og daglig overlevelse.

- Lei

- Vi er lei av ord, så den som snakker så vi tror på ham, vil få mange stemmer. Vi trenger å heve minstelønna, få bedre skoler til barna våre i fattige områder, sikre bedre legehjelp og gjøre boligområdene vår sikrere. Dessuten må politiet slutte å se på alle latinos som mulige kriminelle, sier Tony som stenger kafeen hver dag klokka halv fire på ettermiddagen fordi området er utrygt.