Tony i trøbbel

Storbritannias statsminister Tony Blair innrømte på tv søndag at han begynner å bli sliten, og listet samtidig opp flere vanskelige saker som må løses innen kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet):

Det var søndag morgen at Tony Blair åpenhjertig satte seg i frokoststolen sammen med sir David Frost i det populære programmet BBC1s «Breakfast with Frost». Morgenen etter kunne statsministeren drikke morgenkaffen og lese store presseoppslag om seg selv.

Britene mener nemlig at problemene er i ferd med å tårne seg opp for den en gang så populære politikeren.

- Jeg føler tretthet når den er der, men dette er en jobb hvor tusenvis av mennesker sparker deg morgen, middag og kveld, så det overrasker meg egentlig ikke, sa Blair.

DEN STØRSTE

overraskelsen på det direktesendte tv-programmet var nok at Blair sådde tvil om hvorvidt det finnes masseødeleggelsesvåpen i Irak. Da sir David Frost spurte Blair om det vil bli funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak, sa Blair:

- Svaret er at jeg ikke vet. Vi må bare vente og se.

Blair har tidligere sagt at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, og at han var klar til å bruke dem. Dette var også det moralske grunnlaget for britenes deltakelse i krigen. Seinest i desember i fjor hevdet han skråsikkert at våpnene ville bli funnet, og at det ikke er noen tvil om at de eksisterer.

«Som Blair sa selv er det naturlig at han blir sliten når så mange angriper ham. Men han har bare seg selv å skylde på,» skriver Daily Mirrors lederskribent som mener Blair kunne unngått mange angrep dersom han ikke hadde vært så skråsikker i sine uttalelser.

SKRÅSIKKERHET ER OGSÅ ET TEMA

i den såkalte Hutton-høringen. Blair skal ha sagt at han kan være villig til å gå av dersom det kommer fram opplysninger som viser at han løy i denne saken. Foranledningen er våpeneksperten David Kelly, som tok sitt liv etter at det britiske forsvarsdepartementet avslørte at han var kilden til flere kritiske reportasjer i BBC om masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Det er ventet at lord Huttons vel 800 sider tjukke rapport vil foreligge i slutten av denne måneden.

Mange mener at Blairs regjering kommer til å få kraftig kritikk for å ha navngitt Kelly.

Til David Frost sa Blair at han imøteser rapporten:

- La dommeren foreta sine egne vurderinger og bruke den tida han trenger. Men jeg kan forsikre deg at jeg ikke har til hensikt å flykte fra dette.

BLAIR HAR LANSERT

en omstridt løsning for å gi økonomisk støtte til de fattigste studentene. Statsministeren vil subsidiere studentene med opptil 3000 pund pr. kurs. Blair vil også sette et tak på hvor mye universitetene kan ta i studieavgift for et år.

Innad i partiet er mange uenige i forslaget, som de mener er urealistisk og for kostbart. Heller ikke de britiske eliteuniversitetene er begeistret:

En sammenslutning av 19 eliteuniversiteter mener opptil 80000 britiske studieplasser står i fare dersom Blairs universitetsreform går igjennom. Sammenslutningen mener de må kompensere økonomisk med å ta inn flere utenlandske studenter, på bekostning av briter. Blair legger stor personlig prestisje i saken.

- Det er viktig for autoriteten til hele regjeringen at vi vinner denne saken. Dersom vi taper på grunn av misforståelser i mitt eget parti, eller opportunisme fra de konservative, vil det være i strid med interessene til hele nasjonen, sa Blair i BBC-programmet.

PÅ TOPPEN AV ALT

kommer oppstyret rundt Dianas død. I denne saken har Blair holdt en lav profil, men han har sagt at han ønsker en rask løsning, spesielt av hensyn til Dianas pårørende. Men nå antas det at det vil ta mellom 15- 18 måneder før høringen kan sette i gang. Samtidig etterforsker Scotland Yard dødsfallene.

- Jeg føler stor sympati for de pårørende i den situasjonen vi har fått, sa Blair.

TØFF HØST - UTFORDRENDE VINTER: Tony Blair har hatt en tøff og slitsom høst. De neste månedene vil bli en viktig tid for Storbritannias statsminister, som møter problemer både i og utenfor eget parti.