Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tonya satser på VM for Norge

Nasjonen Norges krav til utenlandske statsborgere som ønsker rødt pass stopper Tonya Hardings norske OL-drøm i fødselen. Den amerikanske jenta kan aldri møte ringenes herrer for Norge. Men i EM og VM både kan og vil Tonya delta i rødt, hvitt og blått. - Det er veldig interessant, sier skøytepresident Odd Pedersen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det Internasjonale Skøyteforbundet (ISU) har et regelverk som sier at man ikke må være statsborger av det landet man representerer i EM og VM. Det holder egentlig med det nasjonale forbundets velsignelse og en adresse i det respektive lands folkeregister. Og det var akkurat det like Tonya-amerikanske Jeannie Chapman hadde da hun hoppet og spratt for Norge under EM i Zagreb i 1979.

Nå vil Harding-manager David Hans Schmidt undersøke mulighetene for at Tonya kan få det samme.

- Det jeg nå hører er veldig interessant, sier Schmidt til Dagbladet. - Så fort det lar seg gjøre vil jeg ta kontakt med Odd Pedersen per brev og telefon. For hvis Norges skøytepresident sier at han vil lytte til oss må vi få denne dialogen på skinner.

- Som Tonya Hardings manager og representant i alle spørsmål er dette nå blitt et klart og høyt prioritert mål.

Tonya må til utlandet

I bånn for alle Tonya Hardings managerønsker ligger drømmen om en bedre økonomisk framtid. Når alt kommer til alt er det penger dette handler om. Og for at Tonya skal kunne tjene det hun komme seg tilbake på isen. I internasjonale mesterskap.

- Så lenge det amerikanske forbundet ikke er villig til å løfte livstidskarantenen Tonya utenlands, sier Schmidt. - Sånn sett kunne vi like gjerne representere Bolivia, Paraguay, Cayman Island eller Pakistan. Men Tonya liker Norge, respekterer de norske vinteridrettstradisjonene og har bare gode minner fra Lillehammer.

- Derfor, og fordi Petter Nome var her og gjorde sitt TV-intervju, kom vi på tanken.

Fram fra glemselen

Tonya Harding forsvant for oss nordmenn da lissa røyk etter 15 sekunder av friløpet i Hamar OL-Amfi for snart tre år siden. Med sin åttendeplass i OL dro hun hjem som et møbel på turistklasse. Hun giftet seg med en Michael Smith - forble gift i en tre fire måneder - og tjente til livets opphold gjennom å gi intervjuer.

Med nakenbilder og all tenkelig faenskap i fri flyt både i lokalmiljøet og på Internett var ikke utgangspunktet det beste.

Kontakten med mannen som nå prøver å få karrieren hennes på beina, David Hans Schmidt, ble oprettet i mai 1994. Men - det var først da en formell kontrakt ble undertegnet for et år siden at comeback-planene virkelig tok av. Og akkurat nå beskytter kamerat Schmidt Tonya Harding for alt hun er verd.

- Vi kan ikke ha noe mediekjør - ikke nå, sier han.

Av denne enkle grunn fikk jeg aldri Tonya Harding i telefontale i går.

- Jeg er manager, beskytter og snakker for Tonya. Hun skal gå på skøyter og smile - jeg tar meg av resten. Og når jeg sier at vi ønsker å representere Norge så er det Tonyas ønske også.

- Det er sånn vi gjør det her i Amerika.

Med Gud på laget

Etter to havarerte ekteskap - han første var Jeff Gillooly, mannen som planla det fatale overfallet på Nancy Kerrigan før Lillehammer-OL - går Tonya nå solnedgangene i møte med en ny kjæreste. Slik NRKs «Gringos-reportasje» sannsynligvis vil fortelle deg i kveld har jenta endelig funnet seg sjøl. Hun lever i harmoni med Gud, Tonya ble nemlig spontan-kristen to dager før avreisen ti Lillehammer, og trener med to mål for øyet:

Sportslig anerkjennelse og økonomisk ro.

Og: Når hun ikke gjør det går hun gjerne på bar - noen ganger med venner, noen ganger aleine, men alltid med Herren - og spiller biljard.

Reddet liv på bar

Lost and Found Saloon i Portland er en av barene Tonya frekventerer. I hjemlig språkdrakt blir det lokale skjenkestedet en hittegodssentral med skjenkebevilling og muligheter for åtterball, video-poker og omtåket adspredelse i lune omgivelser. Og det var poker-maskinen Tonya var ute etter å flå for noen dollar da hun for bare tre måneder siden kjørte innom sammen med gudmor Linda Lewis. Og reddet liv.

KOIN-TV i Portland rapporterte hendelsen etter tips fra dama som ble reddet. I beste sendetid sto Alice Olson (81) fram og fortalte hvordan hun hadde kollapset. Og at det var Tonya som hadde kommet til unnsetning ved å ringe etter ambulanse og deretter foreta gjenopplivning gjennom munn-til-munn-metoden.

- Jeg ville ikke vært her hvis det ikke hadde vært for Tonya, sa gamle Alice.

- Hun reddet livet mitt - så enkelt er det.

Tilfeldigheter og snarrådighet ga Tonya Harding en mykere image gjennom denne hendelsen. Sjøl sier hun at det var forutbestemt av Gud. Og hvis det har seg sånn at herrens veier virkelig er uransakelige så skal du ikke bry deg om at NRK TV-Sportens Sølve Grotmol i P4s Sytten Tretti i går ettermiddag avfeide Tonyas Norge-drøm som en journalistisk tåpelighet.

EM 1997 går i Milano og VM går i Minneapolis, USA.

TO BE CONTINUED............