Top Gear-Clarkson: - De som streiker bør skytes foran sine familier

Statsminister Cameron tar avstand fra den populære programlederens utspill på BBC. Nå beklager kanalen, som har fått over 4700 klager. Fagforening krever hans avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske Top Gear-verten Jeremy Clarkson har satt sinnene i kok i Storbritannia etter at han fikk spørsmål om hva han ville gjøre med streikere.

- Jeg ville hatt dem alle skutt. Jeg ville samle alle sammen utenfor og henrette dem foran sine familier. Jeg mener, hvordan våger de å streike når de får sikret seg gode pensjonsordninger, mens vi andre må jobbe, sa Clarkson da han gjestet det direktesendte BBC-programmet «One Show».

Cameron: - Latterlig ting å si Selv om han høstet latter i studio, har saken provosert fagforeninger og helt opp til statsministerens kontor.

Statsminister David Cameron ble tvunget til å ta avstand fra uttalelsene til Jeremy Clarkson, som er en venn av statsministeren.

- Det er åpenbart en latterlig ting å si og jeg er sikker på at han ikke mente det. Jeg har ikke sett programmet, men jeg er sikker på at det er en latterlig ting å si, sier Cameron, ifølge The Telegraph.

Uttalelsene kommer etter at over to millioner offentlig ansatte forlot jobbene sine i går i protest mot pensjonskutt.

Telefonstorm fra seerne BBC har fått 4769 klager etter opptrinnet, ifølge Daily Mail. BBC har senere blitt tvunget til å beklage det som skjedde.

- Selv om vi setter pris på Jeremys meninger, som han noen ganger overdriver for å være morsom, beklager vi dersom hans kommentarer om dødsfall på jernbanen har gjort noen opprørte, sa TV-verten Matt Blaker, som også påpekte at det var Jeremys meninger.

Fagforeningsleder Dave Prentis sier at de nå vil vurdere å melde uttalelsene til politiet, og mener Clarkson burde få sparken fra BBC.

- Clarksons kommentarer på «One Show» var svært opprørende, og de kan ikke bli tolerert. Arbeidere i offentlig sektor og deres familier er sjokkert over hans frastøtene kommentarer. Programmet går på et tidspunkt når også barn ser på TV, sier Prentis.

- Jeg vet at Jeremy Clarkson liker å provosere, men det er verdt å merke seg at han tjener en million pund i året fra lisensen/offentlig sektor, poengterer tidligere visestatsminister John Prescott på Twitter og skriver videre:

SETTER SINNENE I KOK: Top Gear-verten Jeremy Clarkson (i midten) har satt sinnene i kok etter sine kommentarer om streiken i offentlig sektor. Her er han sammen med Top Gear-vertene James May (t.v) og Richard Hammond utenfor Statsministerens kontor i Downing Street under innspilling av den populære serien. Foto:  EPA/Andy Rain/Scanpix
SETTER SINNENE I KOK: Top Gear-verten Jeremy Clarkson (i midten) har satt sinnene i kok etter sine kommentarer om streiken i offentlig sektor. Her er han sammen med Top Gear-vertene James May (t.v) og Richard Hammond utenfor Statsministerens kontor i Downing Street under innspilling av den populære serien. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix Vis mer

- Man skal ta det med en klype salt, men...

Clarkson fortsatte med sine oppsiktsvekkende uttalelser senere i programmet:

- Noen ganger tar jeg toget til London, men det stopper alltid i Reading. Det er alltid fordi noen har hoppet foran. Da tenker jeg, hvorfor stoppet toget bare fordi vi kjørte på noen? Hva er poenget? De som hopper foran blir ikke bedre av det.

- Fagforeningene er uansvarlige Statsminister David Cameron tar avstand fra Clarksons meninger, men på ITV-programmet «This Morning» sa han at streiken var forgjeves, og mener fagforeninger har handlet uansvarlig.  

Streiken sørget for at flere skoler måtte stenge, sykehus bare var i minimumsberedskap, og trafikken på flyplasser og i havner ble forstyrret.

Cameron kommer også med samme poeng som Clarkson rundt pensjonsordningen:

- Man må tenke på alle som jobber i privat sektor - rørleggere, sjåfører og folk som arbeider i fabrikker - som går på jobb, og som ikke kommer til å ha pensjonsordninger som en lærer, en lege eller andre offentlige ansatte, samtidig som de bidrar, sa Cameron.

TAR AVSTAND: Den britiske statsministeren - og Jeremy Clarkson-vennen - tar avstand fra Clarksons uttalelser på BBC i dag. Foto: AFP/Ben Stansall/Scanpix
TAR AVSTAND: Den britiske statsministeren - og Jeremy Clarkson-vennen - tar avstand fra Clarksons uttalelser på BBC i dag. Foto: AFP/Ben Stansall/Scanpix Vis mer