BER OM AT MORGAN FÅR BLI I USA: Jeremy Clarkson fra BBC-programmet «Top Gear» ber pent om at USA beholder hans nemesis Piers Morgan, etter at amerikanske våpenaktivister vil kaste Morgan ut av landet for å angripe deres rett til å eie halvautomatiske skytevåpen. Foto: Eivind Skjervum
BER OM AT MORGAN FÅR BLI I USA: Jeremy Clarkson fra BBC-programmet «Top Gear» ber pent om at USA beholder hans nemesis Piers Morgan, etter at amerikanske våpenaktivister vil kaste Morgan ut av landet for å angripe deres rett til å eie halvautomatiske skytevåpen. Foto: Eivind SkjervumVis mer

Top Gear-Clarkson bønnfaller USA: - Ikke send ham tilbake

Det hvite hus må svare på kravet om å kaste den britiske tv-kjendisen Piers Morgan ut av landet, etter kritikk av USAs våpenlover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 60 000 amerikanere vil kaste ut CNN´s britiske talkshowvert Piers Morgan (47) etter at han langet ut mot USAs våpenlover. Nå trygler den engelske tv-stjernen Jeremy Clarkson (52) USA om å beholde den omstridte landsmannen.

- Tok oss 40 år I en post på det sosiale nettstedet twitter poengterer Clarkson at «det tok oss 40 år å bli kvitt Piers Morgan.»

Han håper Morgan forblir på andre siden av Atlanterhavet i overskuelig fremtid: «Vær så snill, ikke send ham tilbake.», fortsetter han.

Clarkson gjør et poeng ut av at Morgan kritiserer det andre tillegget i USAs grunnlov, som sikrer dem retten til å bære våpen.

Clarkson trekker noen historiske linjer tilbake til USAs frigjøring fra Storbritannia og minner amerikanerne om at dette tillegget nettopp ble innført for å sikre at de var bevæpnet og kunne «beskytte seg mot det britiske tyranniet. Piers Morgan, med andre ord».

OPPGITT: Briten Piers Morgan har sitt eget talkshow i USA hos CNN. Her viser han akkurat hva han synes om våpenaktivist Steve Dulan, som leder en forening i Michigan for våpeneiere. Skjermdump: CNN
OPPGITT: Briten Piers Morgan har sitt eget talkshow i USA hos CNN. Her viser han akkurat hva han synes om våpenaktivist Steve Dulan, som leder en forening i Michigan for våpeneiere. Skjermdump: CNN Vis mer

Det hører med til historien at de to tv-kjendisene har vært uvenner i over et tiår.

Opprop havner hos Obama Kravet om utvisning av Morgan kom etter at han latterliggjorde sjefen for organisasjonen Gun Owners of America under et intervju forrige uke og ertet på seg amerikanske våpenentusiaster. Morgan erklærte seg som en høylytt motstander av USAs liberale våpenlover, som i flere delstater tillater hvermannsen å eie halvautomatiske våpen.

En rekke skyteepisoder har rystet USA de siste ukene. Senest i går ble to brannmenn drept og to hardt skadd da en mann skjøt dem i New York. 561 barn er skutt og drept i USA de siste fire årene.

Og mens politikerne er på ferie, har Morgan og våpenentusiastene sikret at våpendebatten ruller videre gjennom jula.

I løpet av fire dager har over 60 000 amerikanere signert et opprop på Det hvite hus sine nettsider der de krever at Morgen, som er britisk statsborger, blir kastet ut av USA. Blant anklagepunktene i oppropet er at Morgan angriper den amerikanske folks rettigheter og grunnlovens andre tillegg, som sikrer innbyggerne retten til å bære våpen.

Ettersom flere enn 25 000 har signert oppropet, plikter Det hvite hus å komme med en respons til oppropet.

Uansett hvor mange som krever at briten kastes ut, så er det tvilsomt at myndighetene har hjemmel til det. Ytringsfrihet er nemlig hjemlet i det første grunnlovstillegget.

Morgan har besvart oppropet med flere angrep på våpenlobbyen.

Slagsmål Clarkson og Morgan startet en seksårig offentlig feide etter at Morgan, som redaktør i Daily Mirror, i 2000 trykket et bilde der Clarkson kysset med BBC-produsent Elaine Bedell. Saken endte med at Clarkson angrep Morgan og slo ham tre ganger under utdelingen av Den britiske presseprisen i 2004.

Clarkson brakk en finger, før sikkerhetsvaktene skilte dem.

Clarkson er neppe den eneste briten som håper USA beholder Morgan. 47-åringen er kontroversiell i hjemlandet, blant annet etter flere utskjellinger av kjendiser og svært pågående journalistikk i den nå nedlagte avisa News of the world.