Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Topp-artistene må betale skatt

Lenge før EFTA får behandlet Dag Herrems klage på den norske artistskatten, vil Finansdepartementet legge fram et forslag til endring av hele skatteordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ta måneder for EFTAs kontrollorgan ESA å behandle klagen fra advokatfullmektig Dag Herrem i Trondheim. Herrem mener artistskatten strider med EØS-avtalen.

- Når alle nødvendige fakta er samlet inn, sender vi et brev til norske myndigheter, som får en svarfrist på to måneder. Først etter den tid kan vi ta stilling til om det er grunnlag for å gå videre med saken. Så dette tar nok tid, sier Heinz Rodax som er saksbehandler i ESA.

«Yrkesforbud»

Men allerede i midten av mai vil finansminister Sigbjørn Johnsen legge fram et lovforslag om en ny artistskatt. Sannsynligvis vil forslaget gå ut på at den nåværende artistskatten på 30 prosent, som egentlig er en honoraravgift og ingen ordinær skatt, blir omgjort til en skatt som vil ramme flere av de utenlandske artistene som i dag har skattefritak i Norge.

Regelverket omkring honoraravgiften er nemlig uthulet av flere unntak:

Det er bare de såkalt kommersielle konsertarrangørene som må betale avgiften. Om lag 60 ideelle konsertarrangører er fritatt for ordningen, noe som betyr at utenlandske artister i stor grad opptrer skattefritt i Norge.

- Det er nærmest som et yrkesforbud. Vi behandles annerledes enn andre. Nå må det bli likhet for loven, sier Rune Lem hos Gunnar Eide A/S.

Hvis en utenlandsk artist opptrer på jazzfestivalen i Molde, betales ikke honoraravgift. Hvis den samme artisten opptrer i Oslo Spektrum for Gunnar Eide A/S, skal staten ha 30 prosent av honoraret.

Urettferdig

Finansdepartementet satte for flere år siden i gang et arbeid for å få endret avgiften som mange oppfatter som svært urettferdig.

Formålet er å få en ordning som innebærer større grad av likebehandling og å justere det norske regelverket opp mot internasjonale skatteavtaler. Disse går ut på at skatten skal betales i det landet artisten har sin inntekt.

De idealistiske konsertarrangørene, hvorav de fleste er delvis finansiert av det offentlige og i generell økonomisk smalhans, vil motsette seg en generell ordning som innebærer at alle utenlandske artister skal betale skatt i Norge.

- Siden vi fra før av er finansiert av Kulturdepartementet, så blir det som å bytte penger mellom departementene, sier Tore Flessjø ved Kongsberg Jazzfestival om utsiktene til at også de må betale artistskatt.