Topp-diplomat fra Nord-Korea har hoppet av. Nå sitter vestlig etterretning med vann i munn

Den mest høyprofilerte avhopperen på mange år, hvis rapportene stemmer.

<strong>HOPPET AV:</strong> En nordkoreansk toppdiplomat ved ambassaden i London, har hoppet av til Sør-Korea. Det bekrefter sørkoreanske myndigheter. Her et bilde av ambassaden deres i London fra 2003. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HOPPET AV: En nordkoreansk toppdiplomat ved ambassaden i London, har hoppet av til Sør-Korea. Det bekrefter sørkoreanske myndigheter. Her et bilde av ambassaden deres i London fra 2003. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En toppdiplomat fra den nordkoreanske ambassaden i London har hoppet av til Sør-Korea.

Det bekrefter myndighetene i Sør-Korea, ifølge BBC.

Allerede mandag kveld begynte nyheten å versere. Da meldte BBC at toppdiplomaten Thae Yong Ho, som skal være ambassadens nestsjef - altså chargé d'affaires - forsvant fra sitt hjem i vest-London for flere uker siden.

I sørkoreanske medier het det at diplomaten hadde søkt asyl i et «tredje land», som ifølge BBC brukes når det verken er snakk om Sør- eller Nord-Korea.

Nå bekrefter altså Sør-Korea at diplomaten har søkt asyl hos dem.

- De vil være en versting

Det får nok vestlig etterretning til å sitte med vann i munnen.

- Det er helt sikkert. Dette er superinteressant, sier Iver B. Neumann, forsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI) til Dagbladet om nyheten.

Hvis rapportene om at det skal dreie seg om ambassadens chargé d'affaires stemmer, kan informasjonen avhopperen sitter på være svært verdifull.

- Det er hans jobb å være avløser for ambassadøren når vedkommende ikke er der. Da må man også vite det aller meste ambassadøren vet. Det er derfor rimelig å anta at han sitter på en god del informasjon han nå gjør en byttehandel om for å få opphold og informasjon, sier Neumann, og beskriver byttehandelen som en «underforstått del av pakka».

På spørsmål om hvor viktig dette kan være for vestlig etterretning, må man vurdere følgende, mener Neumann:

- Det er en rekke regimer i verden man bør være bekymret for, men de fleste ser viktigheten av å følge internasjonale spilleregler. Nord-Korea vil ikke det. De vil være en versting og vil være fulle av faen. Hele vitsen med at de har maksimert sitt atomvåpenprogram, er for å stikke tommelen i øye på hele verden. At vi får mer informasjon Nord-Korea, er positivt for hele verden, kanskje bortsett fra Kina, sier Neumann.

Nærmere Kim, nærmere vestentlig info

Hva slags informasjon diplomaten i hans embete sitter på, kommer ifølge NUPI-forskeren an på hvor nærme han er regimet. Neumann beskriver utenriksministeriet i Nord-Korea som viktig for regimet, men ikke avgjørende.

- Hvor nærme han er Kim Jong-un (Nord-Koreas diktator, journ. anm.) og hvor høyt han er i partiorganisasjonen, er viktig for hvor mye han vet om forholdene der borte, sier Neumann.

Ifølge BBC skal en av Thae Yong Hos oppgaver ha vært snakke opp Nord-Korea i Storbritannia, og framstille informasjonen vesten får om Nord-Korea som feiltolket og misforstått.

I en tale skal han ha karakterisert det britiske folk som hjernevaskede av sine egne myndigheter.

- Hvis innbyggerne i dette landet, eller i USA, visste at det finnes et land i verden hvor det er gratis utdanning, gratis bolig, gratis helsehjelp, så hadde de tenkt seg om, sa han da, ifølge BBC.

- Vil holde det skjult

Vegard Valther Hansen er tidligere etterretningsoffiser og nå seniorrådgiver ved Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI). Han har ikke grunnlag for å uttale seg konkret om denne saken, men sier generelt at etterretningstjenester har to viktige hovedmål når en kilde til sensitiv informasjon melder seg.

- Det er i etterretningstjenestenes beste interesse å holde nyheten om at for eksempel en avhopper samarbeider med dem, skjult. Jo lengre, jo bedre. Når nyheten først er ute, må man ta hensyn til diplomatiske og politiske forhold, sier Hansen.

Det andre som er viktig for etterretningstjenestene, er å analysere både kilden og informasjonen vedkommende sitter på, ifølge Hansen.

- Dette må sjekkes grundig. Både informasjonen og personen. Man bør aller helst kontrollsjekke absolutt alt, sier Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer