KORRUPSJONSANKLAGEDE: Da utenriksminister Hillary Clinton besøkte Bangladesh i 2012 hadde hun møte med nobelprisvinner Muhammad Yunus. Nobelprisvinneren har måttet svare på korrupsjonsanklager, og etter møtet ba Clinton myndighetene i landet om ikke å gjøre noe som kan skade mikrofinans-institusjonen Grameen Bank. Foto: AP
KORRUPSJONSANKLAGEDE: Da utenriksminister Hillary Clinton besøkte Bangladesh i 2012 hadde hun møte med nobelprisvinner Muhammad Yunus. Nobelprisvinneren har måttet svare på korrupsjonsanklager, og etter møtet ba Clinton myndighetene i landet om ikke å gjøre noe som kan skade mikrofinans-institusjonen Grameen Bank. Foto: APVis mer

Topp-donorer fikk møte Clinton

Over halvparten av de private som fikk møte utenriksminister Clinton hadde gitt penger til Clinton-stiftelsen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton forfølges av anklager om at møter med henne som utenriksminister nærmest var til salgs - i den forstand at de som ga penger til Clinton-stiftelsen lettere fikk tilgang til henne.

Nå har nyhetsbyrået AP gjennomgått møte-kalenderen hennes for de to første årene som utenriksminister. Undersøkelsene avdekker at over halvparten av de private som hadde møte-avtale med henne også har gitt penger til Clinton-stiftelsen. Med private menes de som ikke representerte amerikanske eller utenlandske myndigheter. Nyhetsbyrået har kartlagt 154 slike møter og av disse hadde 85 møtepartnere, enten direkte eller gjennom selskaper, gitt penger til Clinton-familiens humanitære stiftelse. De 85 giverne har bidratt med til sammen over 1,2 milliarder kroner, og 20 av dem har gitt mer enn åtte millioner kroner.

Norsk gigantstøtte

Som Dagbladet skrev i juni er Norge en av de aller største statlige bidragsyterne til stiftelsen, men møter med statlige representanter fra Norge og 15 andre land som til sammen har gitt 1,4 milliarder kroner til stiftelsen, er holdt utenfor i undersøkelsen. Slike møter er også en naturlig del av jobben som utenriksminister.

Derimot viser eposter som ble offentliggjort så sendt som denne uka at det har vært utstrakt kontrakt mellom Hillary Clinton som utenriksminister og donorer til famile-stiftelsen hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske utenriksdepartementet har kjempet med nebb og klør for å hindre åpenhet om saken, og nyhetsbyrået måtte til slutt saksøke myndighetene for å få rettens kjennelse på at kalenderen er offentlig informasjon.

Representanter for Hillary Clintons presidentkampanje går knallhardt ut mot nyhetsbyråets kartlegging:

- Det er et skandaløst feilgrep å forvrenge utenriksminister Clintons grunnlag for å møte disse individene på denne måten, sier hennes talsmann Brian Fallon.

Brukes av Trump

I ANGREP: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump angrep Clinton-stiftelsen i en tale han holdt i Ausin tirsdag kveld. Foto: Suzanne Cordiero/AFP 
I ANGREP: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump angrep Clinton-stiftelsen i en tale han holdt i Ausin tirsdag kveld. Foto: Suzanne Cordiero/AFP  Vis mer

Men i Trump-leiren trykker de avsløringene til sitt bryst. Avsløringene bygger opp under hans påstand om at Hillary Clinton er en skurk som bør stilles for retten.

- Hillary Clinton er totalt uegnet til å bli valgt. Det er umulig å se hvor Clinton-stiftelsen slutter og hvor utenriksdepartementet begynner. Det er nå helt tydelig at Clinton-familien har startet butikk for å profitere på offentlige posisjoner, sa Donald Trump i Austin, Texas, tirsdag kveld.

Og det er ikke bare som en av de største giverne til Clinton-stiftelsen at Norge er involvert i denne saken.

Trist

Hillary Clinton må nå svare for hvordan hun ba underordnede prøve å redde fredsprisvinner Muhammad Yunus fra anklager om korrupsjon. Tre år etter at han var i Oslo for å ta i mot fredsprisen for sitt arbeid med mikrofinansiering, ble han beskyldt for å ha stukket unna bistandsmidler organisasjonen hans hadde fått fra Norge.

Yunus' organisasjon har gitt minst én million kroner til Clinton-stiftelsen, og i 2009 skrev han flere eposter til utenriksminister Hillary Clintons nære medhjelper Melanne Verveer for å be henne om å blande seg inn i saken. Yunus´ problem var at myndighetene i Bangladesh ikke ville møte ham for å diskutere saken og han ba amerikanerne om å hjelpe seg. Og utenriksminister Clinton ba en av sine topp-folk i departementet om å se hva som kunne gjøres. Hun merket notatet «ASAP» - så fort som mulig.

Engasjementet fra amerikanerne hjalp ikke og da Yunus ble presset til å trekke seg, sendte han en kopi av oppsigelsesbrevet til Verveer, som ga det videre til Clinton.

- Svært trist, skrev Clinton tilbake.

Amerikanske myndigheter innledet også under Clintons periode bistandssamarbeid med Yunus´stiftelse der tilsvarende 18 millioner kroner ble overført fra amerikanske USAID til Yunus´ Grameen Foundation.

Sminke

APs gransking avslører også hvordan Hillary Clinton i 2009 fikk amerikanske diplomater til å blande seg inn i en visumsak som involverte en sentral ansatt i selskapet Blackstone. Dagen før hadde Clinton spist middag med styreleder Stephen Schwarzman i Blackstone Group, en stor bidragsyter til Clinton-stiftelsen.

Flere armer under kosmetikk-giganten Estee Lauder har gitt opptil 80 millioner kroner til Clinton-stiftelsen. Samtidig har de fått være med på flere møter med utenriksminister Clinton. Estee Lauder-direktør Fabrizia Freda var på det samme møtet som Schwarzman. Senere samme måned ble hun invitert med på et møte som Clinton arrangerte sammen med en USA-kinesisk handelsorganisasjon.

Gjør endringer

Mandag annonserte Bill Clinton store endringer i Clinton-stiftelsen dersom Hillary Clinton blir valgt som president.

  • Bill Clinton vil tre av som styreleder og stanse all pengeinnsamling.
  • Stiftelsen vil bare akseptere penger fra amerikanske statsborgere og uavnhengige filantroper.
  • Stiftelsen vil slutte med sine store årsmøter i New York, som ofte har samlet statsledere og finans-topper fra hele verden.
  • Andre bistandsorganisasjoner skal overta prosjekter Clinton-stiftelsen har i utlandet.